'İran'a saldırı nükleer silah üretme talebini tetikler'

Rusya Eski Başbakanlarından Yevgeni Primakov İran’a yönelik muhtemel İsrail ya da ABD saldırısının bu ülkenin nükleer silah edinme talebini tetikleyeceğini söyledi.

'İran'a saldırı nükleer silah üretme talebini tetikler'

Füze ve savaş uçakları kullanılarak İran’ın nükleer tesislerine herhangi bir saldırı yapılması ihtimalini değerlendiren Primakov, “Askeri uzmanların büyük çoğunluğu herhangi bir saldırının İran’ın nükleer silah üretme girişimini engelleyemeyeceğini söylüyor” dedi.

Orta Doğu üzerine yazdığı bir kitabın tanıtımında konuşan Primakov, “İran’a yönelik herhangi bir saldırı tam karşı istikametinde sonuç verir. Ki onlar henüz nükleer silah üretme konusunda herhangi bir karar almış değil.” hatırlatmasında bulundu.

İran’da kara harekatının düşünülemeyeceğini de ifade eden Rusya Eski Başbakanı, “ABD Irak’tan çıkıyor, Afganistan’dan da çıkmayı planlıyor. Niçin? Orada bütün sorunları çözdüğü için mi? Bunu düşünmek mümkün değil. Onlar orada daha uzun süre kalmaya güçleri yetmediği için çekiliyor” eleştirisi getirdi.

ABD’nin ne yapması gerektiğinin farkına vardığını, mümkün olan en kısa sürede iki ülkeden de çıkmanın tek yol olduğunu gördüğünü ifade eden Primakov, “Sonra ne olacak? Daha sonra hızlı bir şekilde terk etmek için başka bir cephe mi açacaklar?” sorusu yöneltti.

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov ise daha önce yaptığı değerlendirmelerde İsrail ya da ABD’nin yaz aylarında İran’ın tartışmalı nükleer programı ile ilgili yeni bir aşamaya geçebileceğini söylemiş, askeri bir operasyon imasında bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz