AB, Suriye'ye yaptırımları artırdı

AB, Esad'a istifa çağrısı yaparak, Suriye'ye uyguladığı yaptırımları ağırlaştırdı

AB, Suriye'ye yaptırımları artırdı

AB dışişleri bakanları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a istifa çağrısı yaparak, Şam yönetimine yaptırımları ağırlaştırdı.

Dışişleri bakanlarının kararlarında, Suriye'deki gelişmelerin ve özellikle Humus kentinde sivilleri hedef alan saldırıların AB'yi dehşete düşürdüğü belirtilerek, halka şiddet politikasının sorumlularından hesap sorulacağı vurgulandı.

Kararlarda, ''Devlet Başkanı Esad'a derhal sivilleri katletmeyi durdurma, kuşattığı şehirlerden Suriye ordusunu geri çekme ve barışçıl çözüme alan açmak için görevini bırakma çağrısı yapıyoruz'' denildi.

Suriye'ye yaptırımları ağırlaştıran AB, 7 bakana daha vize yasağı getirerek mal varlıklarını dondurdu.

Diplomatik kaynaklar, yarın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek yaptırımların sağlık, eğitim, başkanlık işleri, komünikasyon ve teknoloji, petrol ve ulaştırma bakanlarını hedef aldığını bildirdi.

AB dışişleri bakanları, ekonomik yaptırımlar kapsamında ise Suriye Merkez Bankası'nın AB'deki aktiflerini dondurma, Suriyeli kamu kuruluşları ve merkez bankasıyla altın, kıymetli maden ve elmas ticaretini durdurma ve Suriyeli havayolu şirketlerinin kargo uçuşlarını yasaklama kararı aldı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, ''Bugünkü kararlarla Suriye'deki gaddarca baskı politikasının sorumluları üzerindeki baskı artırıldı. Yaptırımlar rejimi ve onun sivillere karşı korkunç şiddet politikasını uygulama yeteneğini hedef alıyor. Baskılar sürdükçe AB de yaptırım uygulamaya devam edecek'' dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz