Görüş Bildir

Almanya’da PEGIDA yine sahnede! PEGIDA nedir?

Almanya'da İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA (Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) hareketinin bu akşam Dresden kentinde düzenlediği 39. gösteriye geçen haftaya göre daha az kişinin katıldığı bildirildi.

Almanya’da PEGIDA yine sahnede! PEGIDA nedir?

Tiyatro Meydanı’nda toplanan PEGIDA göstericileri, bu hafta da ellerinde İslam karşıtı sloganların yazılı olduğu dövizler taşıdı. Burada yapılan konuşmalarda özellikle hükümetin sığınmacı politikası eleştirildi. Ardından gerçekleştiren yürüyüşte PEGIDA üyeleri, Postpltaz, Pirnaische Meydanı ve Petersburgerstrasse Caddesi'ni takip ederek yeniden Tiyatro Meydanı’na geldi.

Bu arada Dresden polisi tarafından yapılan açıklamaya göre, bir gösterici  43 yaşındaki bir kameramanı darp etti. Hafif yaralanan kameramanın hastanede muayene edildiği belirtilen açıklamada, polisin 28 yaşındaki zanlıyı tespit ettiği ve adam yaralamaktan hakkında inceleme başlattığı kaydedildi.

Gösteriye kaç kişinin katıldığı yönünde polis bir açıklama yapmazken “Durchgezaehlt” adlı öğrenci inisiyatifi göstericilerin sayısının yaklaşık 4 bin 750 ile 5 bin 500 arasında olduğunu ifade etti. Geçen haftalarda bu sayı 8 bin ile 10 bin arasında ifade ediliyordu.

Öte yandan yaklaşık 800 kişinin PEGIDA'yı protesto etmek için karşıt gösteri düzenlediği  kaydedildi. Gösteriler çerçevesinde yaklaşık 400 polisin görev yaptığı bildirildi.

PEGİDA NEDİR?

Almanya ilk kez Pegida adını ekim ayında duydu. Pegida’nın 12 kurucusu arasında öne çıkan isim ise Lutz Bachmann. Almanya’nın göç ve uyum politikalarını eleştiriler getiren sivil hareketin başındaki Lutz Bachmann’ın sicili ise oldukça kabarık. Adam yaralamak, gasp ve hırsızlıktan sabıkalı. Bachmann şimdi ülkenin en büyük sivil hareketinin başında duruyor.

NASIL BAŞLADI?

Pegida; göçmen oranının en düşük olduğu, hatta Müslümanların neredeyse istatistiklere bile giremeyecek kadar az olduğu Dresden kentinde 300 kişiyle başladı. Kentte yaşayan göçmenlerin oranı yüzde 2 . Toplanmaları Dresden kenti ile de sınırlı değil artık. Gösterileri örgütleyen 12 kişilik ekibin aşırı sağ ile ilişkisi tespit edilemedi.

NE İSTİYORLAR?

Pegida hareketi barışçıl gösteri havası yaratıyor. Aşırı İslam örgütlerine karşı ve iltica ile sığınma yasalarının sertleşmesini talep ediyor. Radikal İslamcılara karşı olduklarını söylüyorlar. Mülteci ve sığınmacılara verilen haklardan şikâyetçiler. Almanya ve Avrupa’ya göçün durdurulmasını talep ediyorlar.

Kaynak: AA, Hürriyet

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi