Annan'a öfke var!

Muhalifler, Annan'a ateşkes tam olarak uygulanmadığı için öfkeli

Annan'a öfke var!

Geçen hafta Humus'un Hula ilçesinde gerçekleşen katliamın ardından Suriye'ye gelen Arap Birliği ve BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, iki gündür Şam yönetimiyle temaslarda bulunurken muhaliflerce sert biçimde eleştiriliyor.

Annan, dün Dışişleri Bakanı Velid Mualim'le görüşmeden önce sabah saatlerinde basına yaptığı açıklamada, Hula'da gerçekleşen katliamla ilgili olarak "dehşet verici" ifadelerini ifadelerini kullanmıştı.

 

SÜRECİ ÖTELİYOR

Ateşkes planını, uygulamaya konulduğu 12 Nisan'dan bu yana eleştiren muhalifler, Annan ateşkes planının Suriye yönetimine zaman kazandırdığını ve planın ilk günde rejim tarafından ihlal edildiğini kaydetti.

Suriye Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Ubeyde, "Annan'ın Hula katliamından sonra tekrar Suriye'ye gelip Şam yönetimiyle konuşmasına bir anlam veremiyoruz, çünkü rejim Annan'ın 6 maddelik ateşkes planını her gün ihlal ediyor, planın maddelerinin uygulanmadığı bu katliamla sadece gün yüzüne çıktı" ifadelerini kullandı.

Ebu Ubeyde, "Son dakikada plan rejim tarafından kabul edilmiş ve rejim daima zaman kazanmak için farklı stratejiler kullanmış ve şimdi de kullanıyor" dedi.

PLANIN MADDELERİ

Planın maddeleri arasında yer alan "halkın meşru talebi olan, toplanma ve gösteri hakkı" yönetim tarafından yerine getirilmediği ve çıkan gösterilerde güvenlik güçlerinin göstericilerin üzerine ateş açtığını vurgulayan Ebu Ubeyde, planın, "Suriye hükümetinin, halkın yaşadığı bölgelerde ağır silahlar kullanmaya son vermesi ve askeri birliklerini kent merkezinden çekmesi" maddesinin de rejim tarafından ihlal edildiğini ve tankların boyandığını, operasyonlara katılan askerlerin kimliklerinin değiştirildiğini söyledi.

Plana rağmen ülkede her gün insanların BM gözlemcilerinin gözleri önünde öldürüldüğünü belirten Ebu Ubeyde, "BM'nin kendisine hayrı yok nasıl bize hayrı olacak, çünkü BM adil davranmıyor, kendi çıkarı olmadığı yerde gözünü yumuyor" ifadesini kullandı.

ONBİNDEN FAZLA İNSAN

Gerek gösterilerde gerekse düzenlenen operasyonlarda "on binden fazla insan öldüğünü, yüz binden fazla kişinin yaralandığını ve on binlerce kişi de tutuklandığını ve hapishanelerde çürüdüğüne" dikkati çeken Ebu Ubeyde, rejimin yaptıkları yapacaklarını göstergesidir, "rejimin gitmesi için daha ne kadara insanın ölmesi veya katledilmesi gerekiyor bunu bilmiyorum, bir gün herkes Suriye'de olanlardan dolayı utanç duyacaktır, Bosna'da olduğu gibi" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz