İsviçre'de okulda başörtüsü yasağına mahkemeden ret

İsviçre Federal Mahkemesi, St-Margrethen okulundaki başörtülü kızın, "dinini yayma ya da öğretimde düzensizlik oluşturmaya çalıştığını gösteren bir kanıt olmadığını" açıkladı. Mahkeme, "Din ve vicdan hürriyetinin türban yasağıyla kısıtlanması adil değil" dedi.

İsviçre'de okulda başörtüsü yasağına mahkemeden ret

İsviçre Federal Mahkemesi, St. Gallen kantonunda bazı okullarda uygulanan başörtüsü yasağının yasa dışı olduğuna hükmetti. Mahkemenin aldığı bu kararla, 2013 yılında St-Margrethen okulunda 14 yaşındaki Müslüman bir kızın başörtülü olduğu için derse alınmamasıyla ilgili davaya son nokta konuldu.

YASAĞA RED           

Okul yönetimi, başörtüsünün okullardaki kılık kıyafet düzenlemesine aykırı olduğunu savunuyordu. Federal mahkemenin 1'e karşı 4 oyla aldığı kararda,  "Başörtülü kızın dinini yaymaya ya da öğretimde düzensizlik oluşturmaya çalıştığını gösteren bir kanıt yoktur. Bu nedenle, din ve vicdan hürriyetinin başörtüsü yasağıyla kısıtlanması adil değil" ifadesi yer aldı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, "St-Margrethen okulunun akademik programı anayasal din ve vicdan hürriyetiyle uyumlu olmadığı" belirtildi.

Federal yargıç Florence Aubry Girardin, "Başörtüsü takmak kimseyi ne kaba ne da disiplinsiz yapar" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz