Görüş Bildir

Bayırbucak Türkmenleri 4 koldan gelen saldırılara direniyor

Esad ordusu, Hizbullah milisleri ve İran güçleri karadan, Rusya da havadan ve denizden Türkmendağı bölgesini vuruyor. Çatışmalar dün Burç Kasap Tepesi çevresinde yoğunlaştı

Bayırbucak Türkmenleri 4 koldan gelen saldırılara direniyor

Suriye’de Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayır Bucak bölgesinde çatışmalar tüm hızıyla devam ederken Türkmen güçleri mevzilerini korumak için var güçleriyle direniyor. Milliyet, havadan, denizden ve karadan bombalanan Türkmenlerin akın ettiği Hatay’ın Yayladağı sınırında cephenin nabzını tutuyor.

Türkmenlerin verdiği bilgilere göre, stratejik anlamda bölgenin en önemli noktası sayılan Gımam Tepesi’nin alınmasıyla başlayan rejim harekatı dün de devam etti. Lazkiye kırsalında sıkışan muhalifler, elinde bulundurduğu mevzileri bir bir teslim ederken bölgede Esad ve Rusya hakimiyeti kuruldu.

Bayır Bucak Bölgesi, diğer bir deyişle Türkmendağı da 3.5 yıl sonra muhaliflerin kontrolünden çıktı çıkacak. Hatay’ın Yayladağı ilçesinin karşısına düşen ormanlık alanda bulunan yerleşim alanları, Rus uçaklarının ağır bombardımanı nedeniyle bir bir terk ediliyor. Lazkiye kırsalında muhaliflerin kontrolünde bulunan Kürt Dağı ve Türkmendağı arasında bulunan Gımam kasabası da rejimin eline geçmiş ancak geri alma çabaları sonuç vermemişti. Bunun üzerine bozguna uğrayan muhalif hatlarını yaran güçlerin, muhalif Türkmenlerin son kalesi Türkiye sınırına 5 kilometre uzaklığı bulunan Yamadi köyüne doğru ilerlemeye başladığı belirtiliyor.

35 BİN SİVİL TÜRKMEN YAŞIYOR

Türkmendağı’nda aralıksız süren çatışmalarda direnen Sultan Abdulhamid Tugayları’nın kayıplarının yaklaşık 110 olduğu, rejim güçlerinin 170 civarında kayıp verdiği iddia ediliyor. Ayrıca bölgede 35 bin sivilin yaşadığı tahmin edilirken Yamadi ve çevresinin düşmesi halinde yeni bir insani dramın yaşanmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. Grad ve seyir füzeleriyle saldıran Rusya’nın 50’ye yakın sivilin ölümüne neden olduğu belirtiliyor.

STRATEJİK BÖLGELER

Suriye Türkmen Tugayı Kurucusu olan Muhammed Avad, Esad’a bağlı orduda albay rütbesi ile görev yaparken savaşın başlamasıyla ordudan ayılmıştı. Avad, Milliyet’e yaptığı açıklamada Bayır Bucak’ın görünürde Suriye toprağı oluğunu ancak coğrafik ve siyasi açıdan Yayladağı’nın devamı konumunda olduğunu bu yüzden kaybedilmemesi gerektiğini savundu. Humus Türkmenlerinden olduğunu belirten Avad, Milliyet’e şunları söyledi:

“Bu bölge yeniden rejiminin eline geçerse 3.5 yıldan sonra Esad’ın Türkiye ile geniş bir sınır hattına sahip olması anlamına geliyor. Ayrıca Türkmen Dağı’nı eline geçiren Türkiye sınırında bulunan yüksek pek çok tepeyi ve bu tepelerin hakimiyet alanınada bulunan toprakları da ele geçirmiş olacak.”.

ESAD’DAN HİLAL HAREKETİ

“Esad birlikleri Kürt Dağı ve Türkmendağı’nı hilal şeklinde karadan kuşattı. Bölge ülkelerinden topladığı milis güçleri ve paralı askerlerle saldırarak burayı yeniden kendi kontrolüne geçirme hesapları yapıyor. Elimizdeki istihbaratlar gösteriyor ki, dağın her tarafına tank ve toplar yerleştiriyor. Uzun sürecek bir çatışmaya hazırlandığını yaptığı yığınaktan anlıyoruz. Rejime bağlı olarak 28 yıl askerlik yaptım. Esad’ın atacağı adımları önceden tahmin etmem benim için güç değil.

DENİZE KORİDOR İDDİASI

Rejimin diğer bir hesabı da Kobani’den bölgeye Kürt savaşçı getirmek. Gelen bilgiler gösteriyor ki, Kobani’de, Türkmen bölgesinin düşmesiyle Kobani’den denize koridor açılacağını propagandası yapıyorlar.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi