Görüş Bildir

BM: İdlib'de üç milyon insan risk altında

Uluslararası örgüt, "Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib mutabakatının korunması gerekiyor çünkü şu anda ortaya çıkan yerinden edilmelerden çok endişeliyiz" açıklamasını yaptı.

BM: İdlib'de üç milyon insan risk altında

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek  Komiseri (BMMYK) Filippo Grandi, Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib mutabakatının  korunması gerektiğini vurgulayarak, "İdlib bölgesinde yaşayan 3 milyon kişi risk  altında." dedi.

Grandi, Suriye'de rejim güçleri ve destekçilerinin İdlib Gerginliği  Azaltma Bölgesi'ne yönelik yoğun saldırılarına ilişkin AA muhabirinin sorularını  cevapladı.

"Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib mutabakatının korunması gerekiyor  çünkü şu anda ortaya çıkan yerinden edilmelerden çok endişeliyiz." diyen Grandi,  "İdlib bölgesinde yaşayan 3 milyon kişi risk altında. Bu bir sorun." ifadesini  kullandı.

BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis'in Suriye’nin  kuzeyindeki çatışmaların yoğunlaşması halinde 2 milyon kadar sivilin Türkiye’ye  girmek isteyebileceği uyarısında bulunmasını da değinen Grandi, bu konuda  herhangi bir tahminde bulunmayı tasvip etmediğini kaydetti.

'İdlib Gerginliği Azaltması Bölgesi'ndeki durum

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili, neredeyse iç savaşın başından  bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde.

Halihazırda iç göç ile nüfusu yaklaşık 4 milyona ulaşan İdlib'in il  merkezi, mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçmişti. İdlib, rejimin en yoğun  olarak hedef aldığı bölgelerin başında yer aldı.

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında,  İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti.

Rejim güçleri, İdlib'in güneydoğusundaki Sincar beldesi, Ebu dali,  Hicaz, Resim el Abit, Remle, Um Cureyn köyleri ile Ebu Zuhur Havaalanı'nı 2018'in  yılının başında ele geçirmişti. Böylece rejim güçleri, yoğun saldırıları  neticesinde, İdlib ili sınırları içine, güneydoğu yönünden girmişti.

Türkiye ve Rusya, rejim güçlerinin saldırıları karşısında, söz konusu  bölge için ek bir mutabakata varmıştı. Rejim, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül  2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor.  Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran  arasında düzenlenen 12. toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta devam  ediyor.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynakları, 25 Nisan'dan bu yana 126  sivilin yaşamını yitirdiğini, 325'ten fazla sivilin yaralandığını belirtiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi