Görüş Bildir

Davutoğlu: İran'a ne uygulanıyorsa İsrail'e de bunlar uygulanmalı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ortadoğu’nun bütün kitle imha silahlarından arındırılması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu: İran'a ne uygulanıyorsa İsrail'e de bunlar uygulanmalı

Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi (NPDI) Bakanlar Toplantısı'nın ardından soruları cevaplayan Ahmet Davutoğlu, “İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPT) anlaşmasını imzalamış bir ülke. İsrail ise ne nükleer ne de kimyasal silahların yayılmasını engelleyen anlaşmayı tasdik etmiş değil. Bizim arzumuz, bölgenin bütün silahlardan arındırılması ve bu konuda objektif kriterler uygulanması. İran için geçerli kriterler ne ise İsrail için de aynı kriterlerin uygulanmasıdır. Hiçbir ülkenin bu konuda bir ayrıcalığı olamaz.” dedi.

                                                 

NPDI’a üye 10 ülkenin, önce Ortadoğu’da mümkünse, sonra da bütün dünyada nükleer silahların bulunmamasını arzuladığını ifade eden Ahmet Davutoğlu, “İnşallah bir gün bizim nesil ya da bizden sonraki nesiller, sabah kalktıklarında kitle imha silahı tehdidinin olmadığı bir dünyaya uyanırlar. Bir daha da bu acılar yaşanmaz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Davutoğlu,NPT anlaşmasının uygulanması ve dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için 10 ülkenin 2010 yılında bir inisiyatif içinde buluşarak NPDI’ı oluşturduğunu hatırlatarak, “Nükleer silahların bulunması uluslararası güvenliği de ulusal güvenliği de sağlamaz. Bu, insanlık için bir tehdit oluşturuyor.” görüşünü paylaştıklarını ifade etti. Büyük değişimlerin yaşandığı Ortadoğu’nun bütün kitle imha silahlarından arındırılmasına önem verdiklerini dile getiren Davutoğlu, bu amaçla bu yıl Helsinki’de bir toplantı düzenleneceğini kaydetti.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi