Görüş Bildir

Dünya basınında Kovid-19 Amazon'un yerli kabilelerine virüs bulaştı

Dünya basınında, ABD'nin tıbbi stoklarının tükenmeye başlaması, Almanya'nın Kovid-19 tedavisine yardımcı ilaç konusunda verdiği dev sipariş, Filistinlere yönelik korana tedbiri adı altında artan baskı ve Brezilya'daki Amazon ormanlarındaki yerli kabilelerde ilk kez koronavirüs tespit edilmesi öne çıktı.

Dünya basınında Kovid-19 Amazon'un yerli kabilelerine virüs bulaştı

Dünya basınında, Filipin Devlet Başkanı’nın karantinayı delen yurttaşlar için polise “vur emri” vermesi, devletlerin koronavirüs salgını nedeniyle otoriterleşmesine örnek olarak gösterildi. İspanya-İngiltere ortaklı IAG şirketine ait British Airways’in (İngiliz Hava Yolları) 36 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurması, koronavirüsün ekonomik etkisinde önemli gelişmelerden biri oldu.

İSRAİL POLİSİNİN FİLİSTİNLİLERE BASKISI

Middle East Eye, “İsrail polisi, Filistinli bir genci karantinayı ihlal ettiği için tutukladıktan sonra Yafa şehrinde protestolar patlak verdi” başlıklı haberinde, yaşanan olayların video görüntülerini paylaştı. Habere göre, Filistinli genç sosyal mesafe uzaklığını aştığı için polis tarafından tutuklandı. Haberde, İsrail polisinin, virüs krizini Filistinliler üzerindeki baskıyı attırmak için kötüye kullandığı yazıldı.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ 220 BİN TEST YAPTI

CNN World, Birleşik Arap Emirlikleri’nin uyguladığı fazla sayıda testi öne çıkardı. “Ortadoğu ülkesi virüs testi konusunda Batılı ülkeleri gölgede bırakıyor” başlığıyla servis edilen haberde, 220 binden fazla virüs testi uygulandığı ve testlerin yurttaşların araçlarından inmeden de yapıldığı olduğu belirtildi.

GUARDIAN: AMAZON YERLİLERİNE VİRÜS BULAŞTI

İngiltere’de ölüm sayısının 2 bin 300’ü aştığını duyuran Guardian, “Global vaka sayısı bir milyona yaklaşırken ABD federal tıbbi stokları tükeniyor” diye yazdı. Guardian, ABD ile ilgili haberinde, “Trump, kendi yönetimindeki uzmanların on binlerce Amerikalının hastalık nedeniyle ölebileceğine dair tahminlerini açıklamasına rağmen, halen ulusal ‘evde kal’ emri vermek konusunda direniyor” diye eleştirilerde bulundu.

Guardian, Brezilya Amazonlarında yerlilere virüs bulaştığını duyurdu. Haberde, “Brezilya, Amazonlarda yerli halkta ilk kez koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. Amazon yağmur ormanlarında yerli bir kadına koronavirüs bulaşması, Brezilya’da bulunan 300’den fazla yerli kabile içinde endişe verici bir ilk” ifadeleri yer aldı.

WASHINGTON POST: İLAÇ STOKLARI AZALIYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın sert eleştirilerine maruz kalan Washington Post, ABD’deki durumun artık İtalya ile dahi kıyaslanamaz olduğunu yazdı. Son 24 saatte ABD’de Kovid-19’dan dolayı 900 insanın yaşamını yitirdiğini yazan WP, “Devlet yetkilileri hastanelerin maske, eldiven ve solunum cihazı konusunda yetersiz kalmasının an meselesi olduğu konusunda uyarıyor. Güvenlik ofisindeki yetkililer federal hükümetin acil durum stokunun neredeyse tükendiği bilgisini verdi” bilgilerini paylaştı.

 “Sosyal mesafe işe yarıyor” başlıklı bir diğer haberinde, Kaliforniya ve Washington verilerini paylaşan WP, San Francisco Körfezi bölgesinde ve Washington eyaletinde “zorunlu evde kalma” uygulamasından iki hafta sonra, virüs yayılımının ABD’nin diğer kentlerine kıyasla azaldığını belirtti.

DIE ZEIT: ALMANYA’DAN DEV İLAÇ SİPARİŞİ

Die Zeit, “Almanya büyük miktarda olası yardımcı tedavi ilacı satın alıyor” başlıklı haberinde, “Avigan ilacının Kovid-19 tedavisine yardımcı olabileceği duyurulduktan sonra Sağlık Bakanlığı dev miktarda ilaç siparişi verdi” bilgilerini verdi. Gazete, Yunanistan’ın Atina çevresindeki bir mülteci kampını mühürlemesini öne çıkartarak, “21 mültecinin koronavirüs testi pozitif çıktıktan sonra kamp mühürlendi. Göçmen Bakanlığı, Ritsona kampına girişlerin iki hafta boyunca sınırlandırılacağını duyurdu. Ayrıca bölgeye ek sağlık personeli gönderilecek” diye yazdı.

EL PAIS: MASKEYE EVET Mİ HAYIR MI?

İspanyol El Pais Gazetesi, “Maskeye evet mi hayır mı? Doğu-Batı arasındaki tartışma” başlıklı haberinde, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) sık sık el yıkama, dirsek içine hapşırma, en az 1 buçuk metre sosyal mesafeye uyma gibi tavsiyelerine yer verirken, “maske takmak” tavsiyesine kimsenin uymadığını yazdı.

Gazete, “WHO ve çoğu Batılı ülke toplumun büyük çoğunluğu için maske takmamayı önerirken, Asyalılar arasında maskenin kişisel korumada hayati önem taşıdığı iddiası hakim” diye yazdı. Haberde Çin Kızılay Başkanı Yang Huichuan’ın, İtalya ziyaretindeki şu sözlerine yer verildi: “Toplu taşımalarınız hala çalışıyor. Sokaklarda pek çok insan var. İnsanların virüs bulaşmaya açık olan pek çok alanda hala maske takmadığını görüyorum. Pek çok Asya ülkesinde yüz koruması, artık günlük kıyafetlerin bir parçası haline geldi. Güney Kore, sınırında keşfedilen ilk vakalardan sonra topluma kendilerine eve kapatmalarını ve bu maskeleri evlerinde bile takmalarını önerdi. Ve bunlar epidemiyi en hızlı durduran ülkeler. Neden Batılılar bundan örnek almıyor?”

LA STAMPA: SAĞLIK BAKANI ESNİYOR

İtalyan La Stampa, “Tayland’da mahsur kalan İtalyanların dramı: Avrupa’ya uçuş yok” başlıklı gündem haberinde, Tayland’da bulunan ve evlerine dönmeye çalışan ve aralarında pek çok İtalyan’ın bulunduğu yaklaşık 100 bin yabancı uyruklu turistin ülkede mahsur kaldığını yazdı. Haberde, “TG920 Nolu Frankfurt uçağı için Bangkok havalimanında uzun kuyruklar oluşturan, Avrupalılar nedeni ile uçak 5 buçuk saat rötar ile kalkabildi ve ülkeden ayrılmaya çalışanların yüzde 90’ı geride kaldı” bilgileri paylaşıldı. La Stampa, 4 Mayıs’tan sonra eve kapanma tedbirlerini kaldırabileceğine dair açıklamaları eleştirdi.

Le Repubblica ise, “Uzman komitesinde yer alan pek çok bilim insanı, ‘Paskalya’dan sonra bölgesel olarak bile bazı yerlerin yeniden açılması delilik olur. Çünkü bu virüsün tekrar kaldığı yerden devam etmesi anlamına gelir’ demesine rağmen, Roberto Speranza (İtalya Sağlık Bakanı) yumuşamış gözüküyor” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi