Görüş Bildir

Erbil'de Türk diplomatlara saldırı

Irak'ın Erbil kentinde bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan bir kişi şehit oldu

Erbil'de Türk diplomatlara saldırı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de, Hokkabaz isimli restoranda Türk yetkilileri hedef alan silahlı saldırı düzenlendi. Türkiye'nin Erbil Konsolosluğu yakınındaki restoranda, konsolos yardımcısının da aralarında bulunduğu 4 konsolosluk çalışanına düzenlenen saldırıda, bir Türk diplomat şehit olurken, 2 konsolosluk görevlisinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi. Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil'den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

1 KONSOLOSLUK GÖREVLİSİ ŞEHİT

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir konsolosluk görevlisinin şehit edildiği aktarılırken, "Bugün (17 Temmuz) öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz" denildi.

SALDIRIDA İKİ IRAKLI DA HAYATINI KAYBETTİ

Erbil Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Erbil'deki bir restoranda gerçekleşen silahlı saldırıda bir Türk diplomat ve iki Irak vatandaş hayatını kaybetti, bir vatandaş yaralandı" bilgisi verildi.

SALDIRI NASIL DÜZENLENDİ?

Başkonsolosluk çalışanlarının bir taziye ziyareti dönüşünde yemek yemek için restorana girdiği, bu sırada sivil giyimli bir kişinin içeri girerek ateş açtığı belirtiliyor. Saldırganın kendisini dışarıda bekleyen bir kişi ile birlikte arabayla kaçtığı, bu sırada diplomatik güvenlik yetkilileri ile saldırganlar arasında çatışma çıktığı da aktarıldı.

Saldırının düzenlendiği HuQQabaz isimli Türk restoranı, Erbil’in yeni inşa edilen ve en lüks mahallelerinden biri sayılan bir noktada bulunuyor. Kentin bu bölgesinin birçok otele ve yabancı şirkete ev sahipliği yaptığı belirtiliyor.

SALDIRGANLAR HÂLÂ YAKALANMADI

Sivil kıyafetli olduğu belirtilen saldırganlar henüz yakalanmadı. Saldırının düzenlendiği noktada güvenlik önlemleri artırıldı.

CANİLER MUTLAKA YAKALANACAKTIR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti, Erbil saldırısı hakkında açıklamada bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, Erbil’de bir Türk diplomatın ve bir Irak vatandaşının ölümüne yol açan kanlı saldırıyı şiddetle kınanarak, faillerin yakalanması için ciddi çalışmaların başlatıldığı kaydedildi. Saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı dilenen açıklamada, IKBY’deki bütün ilgili makamların canileri yakalamak için seferber edildiğini vurgulayarak, IKBY’nin istikrar ve güvenli ortamını kimsenin bozmasına izin verilmeyeceği belirtildi.

25 YIL SONRA AYNI ACI

Kuzey Irak'ta Pençe 1 ve Pençe 2 harekatını sürdüren Türkiye, öte yandan Erbil'de çok önemli bir ivme kazanmış ve önemli girişimlerde bulunmuştu.

Erbil'de gerçekleşen saldırıda diplomatımızın şehit düşmesi, akıllara bir dönem teröristlerin hedefinde olan Türk diplomatları getirdi.

Bilindiği üzere bir dönem ASALA terör örgütü, Türk diplomatları hedef alan terör eylemlerine imza atmış ve kimi zaman bombalı saldırılarla kimi zaman suikastlerle diplomatlarımızı hedef almıştı.

Türkiye'nin ülke dışında silahlı saldırıda şehit olan son diplomatı 1994 yılında Türkiye Atina Büyükelçiliği Müsteşarıyken bir Yunanlı tarafından öldürülen Ömer Haluk Sipahioğlu idi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi