Fransa'da eşcinsel evlilik karşıtları sokaklara döküldü

Fransa'da hükümetin hazırladığı eşcinsel evliliğe izin veren yasa tasarısına karşı çıkan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının bugün başkentte düzenlediği protesto gösterisine 500 bin civarında kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Fransa'da eşcinsel evlilik karşıtları sokaklara döküldü

Paris'te 17 kasım'da düzenlenen ilk karşıt gösteriye yaklaşık 100 bin kişi katılmıştı. Yasa tasarısını destekleyenlerin ise 27 Ocak'ta gösteri düzenlemesi bekleniyor. Tasarı, 29 Ocak'ta meclis genel kuruluna gelecek.

Bugünkü gösteriye katılan anamuhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) Genel Sekreteri Jean-François Cope, basına yaptığı açıklamada, ''Bu gösteri, milyonlarca Fransız vatandaşının yasa tasarısına karşı olduğunu açıkça gösteriyor. Bu gösteri ayrıca tasarıyı çıkartmak isteyen Cumhurbaşkanı François Hollande için bir değer sınavı teşkil ediyor'' ifadesini kullandı.

Paris başpiskoposu 23. Andre de diğer Katolik kilisesi yetkilileri gibi gösteriye katılanlar arasında yer alıyor.

Yasa tasarısını hazırlayan Adalet Bakanı Christiane Taubira, karşıt gösterilere rağmen, hükümetin 29 Ocak'ta tasarıyı genel kurulda görüşeceğini ve tasarıdan geri adım atmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Fransız Bakan, eşcinsel evliliğe karşı çıkanların önerdiği gibi referanduma gidilmesinin de gündem dışı olduğunu ifade etti.

Fransız parlamentosununu 115 üyesi, yasa teklifini referanduma götürülmesi konusunda önerge sunmuştu.

Gösteri renkli görüntülere sahne oldu

Gösteriye katılanlar,''Eşcinsel evlilik istemiyoruz'', ''Aile anne, baba çocuktan oluşur'', ''çocukların bir anneye ve bir babaya ihtiyacı vardır'' yazan pankartlar taşıdı.

Renkli görüntülerin yaşandığı gösteride, motorlu bir aracın üzerindeki gelin ve damat büyük alkış topladı.

Başkentin üç bölgesinden başlayan gösteri yürüyüşü, bu üç bölgeden gelen protestocuların kent merkezi olarak bilinen ''Champ-de-Mars'' bölgesinde buluşmasıyla akşam saatlerinde sona erecek.

Gösteri yürüyüşlerinin başında özellikle resmi olarak eşcinsel evlilik yapmak istemeyen belediye başkanları yer alıyor. Gösteride olay çıkmaması için Paris polisi seferber olurken, bütün izinlerin kaldırıldığı bildirildi.

Anamuhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) başta olmak üzere sağcı ve muhafazakar partiler ile Katolik derneklerin, yasa tasarısı aleyhindeki gösteriye yoğun ilgi gösterdiği gözlendi. Eşcinsel evliliğe karşı çıkan Müslüman dernekleri de Katolik derneklerle yasa tasarısına karşı çıkıyor.

Fransa'da Katolik kilisesi temsilcileri yaptıkları açıklamalarda, tasarıya karşı olduklarını belirterek, muhafazakar seçmenlerin tasarının geçmemesi için parlamentoya baskı yapmasını talep ediyor.

Fransa'da özel Katolik okulların, tasarıyla ilgili tartışmaya müdahil olmasından çekinen hükümet, okul müdürlerine ''dikkatli'' olunması çağrısı yapıyor.

Fransa'da düzenlenen son kamuoyu araştırması, seçmenlerin eşcinsel evliliğe destek verdiğini, ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkına sıcak bakmadığını ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, Fransızların yüzde 54'ü eşcinsel evliliğe sıcak bakarken, eşcinsellerin evlat edinme hakkını destekleyenlerin oranı yüzde 48.

Merkez sağ partiler ile kilise, eşcinsel evliliğe karşı çıkıyor. Avrupa'da 10 ülkede eşcinsel evliliği kabul

Kaynak: Diyarbakır Söz