Görüş Bildir

Halepçeli Ali'nin 33 yıllık çalışma azmi

Halepçe kentinde Irak-İran savaşında sınır hattında döşenen yüz binlerce mayını etkisiz hale getiren Hoşyar Ali, 33 yıldır mayın tarlalarını temizleyerek insanları tehlikelerden kurtarmak için canını siper ediyor

Halepçeli Ali'nin 33 yıllık çalışma azmi

Irak'ın Halepçe kentinde 1980-1988 yıllarında Irak-İran savaşı zamanında sınır hattında yerleştirilen yüz binlerce mayını gönüllü olarak imha eden Hoşyar Ali, 33 yıldır bölge insanını tehlikelerden koruyor.

Ömrünü mayınlı tarlaları temizlemeye adayan 56 yaşındaki Ali, iki bacağını kaybetmesine rağmen çalışma azmiyle bugüne dek mayınları etkisiz hale getirmek için yılmadan çalışmasına devam ediyor.

Irak'ın İran ile 8 yıl devam eden savaşta milyonlarca mayının döşendiği sınır bölgelerindeki tarlaları temizleyen Ali, 33 yıllık hikayesini anlattı.

İran-Irak savaşının yanı sıra 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ta birçok bölgeyi ele geçirdikten sonra döşediği mayınların bir kısmını imha ettiğini söyleyen Ali, 33 yılda yüz binlerce mayın temizlediğini aktararak, "DEAŞ'ın yerleştirdiği 2 bin 700 mayını Musul'un Başik, Telskop, Hazır ve birkaç bölgede etkisiz hale getirdim." diye konuştu.

Bu işle ilgili deneyimlerini anlatan ve 1980'lerin sonlarında İran'da birkaç aylık mayın imha eğitimi aldığını söyleyen Ali, daha sonra Irak'a dönerek tecrübesini kullanarak ülkede mayınlı bölgeleri temizlemeye çalıştığını ifade etti.

İki ayrı olayda bacaklarını kaybettiğini dile getiren Ali, sağ bacağını Halepçe'nin Bamo kasabasında Irak-İran savaşı esnasında döşenen mayına basarak kaybettiğini, sol bacağını ise Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in adamları tarafından 1994'te Süleymaniye'nin Pencevin bölgesinde döşenen tuzaklı mayının infilak etmesi sonucunda kaybettiğini aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi