Irak'ta Hz. Zekeriya Bayramı

Irak'ta farklı mezheplere mensup Müslümanlar geleneksel Hazreti Zekeriya Bayramı'nı birlikte kutluyor.

Irak'ta Hz. Zekeriya Bayramı

Irak'ta, Hazreti Zekeriya bayramının hazırlıkları yaklaşık bir hafta öncesinden başladı. Pazarlarda dolaşan satıcılar bayram süresince kullanılacak küçük davullardan tepsilere ve tatlı çeşitlerine kadar ellerinde bulunan malzemeleri satışa çıkardı.

Tepsilerin ortasına, güllerle süslenmiş mum ve kına konuluyor. Tepsilerin yanına içlerinde portakal dalı bulunan, erkek ve kadınlara özel buhurdanlıklar bırakılıyor. Anneler, çocuklarıyla birlikte tepsilerin etrafında dönerek, davul ve def eşliğinde "Ya Zekeriya" diye başlayan ezgiler söylüyor.

HZ. ZEKERİYA BAYRAMI

Iraklılar, Hz. Zekeriya Bayramı'nın hikâyesini şöyle anlatıyor:

"99 yaşına gelmiş olan Hz. Zekeriya, eşi kısır olduğu halde Rabbinden kendisine bir evlat ihsan etmesini ister. Allah da kulunun bu isteğine icabet eder ve ona Yahya isminde bir oğul verir. İşte bu mucize kısır kadınlar için bir ümit ışığıdır. Iraklı kadınlar da bugünde adak adayıp tepsideki mumları yakıyor ve Allah'tan kendilerine evlat bahşetmesini diliyor."

Ümmü Nasr isimli Iraklı kadın, bayramla ilgili şunları söylüyor:

"İnanışa göre çocuk sahibi olamayan bayanlar bugünde adakta bulunur ve Allah'tan kendilerine bir evlat ihsan etmesini isterler. Adakta bulunacak bayanların tatlı, meyve ve meşhur Irak yemekleriyle dolu bir tepsi hazırlamaları gerekir. Mumlar yakılır, dualar edilir ve sonrasında tepsinin içerisindeki yiyecekler komşulara dağıtılır."

Ümmü Şems isimli bir diğer kadın ise, "Bazı bölgelerde, adanmış yiyecekler komşulara dağıtılır. Adakta bulunmak isteyen kişi, arkadaşlarından birinin tepsisinde mum yakar. Şayet adağı kabul edilirse ertesi yıl bayramı kutlar ve sevincine ortak olmaları için komşularını çağırır. Bizler bir hafta öncesinden hazırlıklara başlıyoruz ve her yıl düzenli olarak bu bayramı kutluyoruz" diyor.

KUTLAMALAR SÜRESİNCE

Bu bayram süresince Iraklılar Ramazan orucuna benzer bir oruç tutuyor. Hazreti Zekeriya orucu adıyla bilinen bu ibadeti eda edebilmek için adak adayan kadınlar bir gün boyunca yemek yemiyor ve konuşmuyor. Böylelikle, susma orucu tutan Hazreti Meryem'i örnek alıyorlar. Ayrıca, "Allah'ın isteklerini kabul etmesi için" Kur'an-ı Kerim'deki Al-i İmran ve Meryem surelerinden ayetler okuyorlar.

Geleneksel Hz. Zekeriya Bayramı kutlamaları, her sene Hicri takvime göre Şaban ayının ilk pazartesi günü kutlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz