Görüş Bildir

Irak'ta Sadr taraftarları Maliki'yi protesto etti

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Seyyid Muktada es-Sadr'ın Kürt yönetimi ve petrol gelirleriyle ilgili açıklamalarını eleştiren Başbakan Nuri el-Maliki, Sadr taraftarlarınca protesto edildi.

Irak'ta Sadr taraftarları Maliki'yi protesto etti

Maliki'nin geçtiğimiz gün bir toplantıda Sadr'ın Kürt yönetimi ile merkezi hükümet arasındaki soruna ve petrol gelirlerinin bir kısmının halka dağıtılması konusuna karışamayacağı yönünde açıklamada bulunmasına tepki gösteren Sadr taraftarları, başkent Bağdat'ın doğusunda Sadr'ın kalesi sayılan Sadr semtinde bir gösteri düzenledi.

Öğleden sonra başlayan ve akşam biten gösterilerde Maliki'nin bir an önce Sadr'dan özür dilemesini isteyen göstericiler, "Seyyid Muktada Sadr istediği zaman patlamaya hazır birer saatli bombayız", "Dini mercilere ve Sadr'a dil uzatanları uyarıyoruz", "Nuri Maliki, Saddam'dır" şeklinde sloganlar attı. Protestocular ayrıca, "Sadr semtinde ölenlerin kanı yerde kalmayacak", "Biz, Allah, mezhep ve lider Mukteda Sadr'ın yolundaki fedaileriz", "Irak ordusu Iraklılarındır, diktatörlerin değil" yazılı afiş ve dövizler taşıdı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteriler olaysız sona erdi.

Ülkenin orta ve güney kesimlerinde yaşayan Şii nüfusun en fazla destek verdiği liderlerden olan Seyyid Muktada es-Sadr'ın grubu, Maliki başkanlığındaki hükümetin de ortağı durumunda. Sadr geçtiğimiz Nisan ayında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve büyük ölçüde Sünni nüfusun desteklediği Irakiye grubunun lideri Iyad Allavi ile birlikte Maliki'nin güvenoylamasıyla düşürülmesi için bir girişim başlatmış ancak daha sonra bu süreçten desteğini çekmişti. Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani de sürece aktif destek vermekten geri durmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi