İran: Uranyum zenginleştirme kırmızı çizgimiz

İranlı yetkililer, Tahran’ın nükleer programı konusunda yapılan görüşmelerde ciddi ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

İran: Uranyum zenginleştirme kırmızı çizgimiz

İranlı yetkililer Pazar günü yaptıkları açıklamada, Batı ile Tahran arasındaki nükleer program görüşmelerinde ciddi ilerleme kaydedildiğini ancak, Batı hala İran’ın bir gün atom bombası yapacağına inanıyor” dediler.


Uranyum zenginleştirme ile ilgili olarak nükleer yakıt üretme konusunda doğru yolda olduklarını savunan yetkililer bunu tekrarladı. Bakan Hasan Ruhani ve beraberindeki heyet Cenevre’deki görüşmelerin bugün de anlaşma olmadan sona erdiğini ve önümüzdeki hafta devam etmeyi planladıklarını bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "İran’ın mevcut konumunun kendilerini tatmin etmediğini ve budalaca bir anlaşmanın parçası olmayacaklarını” ifade etti. Bunun üzerine Fransa’yı ‘İsrail’in temsilcisi’ olarak suçladılar.

Cenevre’deki görüşmelere katılan 5+1 grubunu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Fransa, Rusya, İngiltere ve Çin’in yanı sıra Almanya oluşturuyor. 

Batı ve müttefikleri İran’ın uranyum zenginleştirme laboratuarlarında bir gün silah üretilmesinden korkuyorlar. İran ise nükleer silah peşinde olmadıklarını ısrarla tekrarlıyor ve reaktörlerin elektrik ve tıbbi uygulamalar için olduğunu söylüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz