İran’la nükleer müzakerelerde umutlu bekleyiş

İran’la devam eden nükleer müzakere görüşmelerinde son aşamaya gelindiği açıklandı.

İran’la nükleer müzakerelerde umutlu bekleyiş

İran’ın nükleer faaliyetlerinde kısıntıya gitmesi veya sivil amaca yönelik sürdürmesinin garanti altına alınması istenen müzakerelerde bir ön anlaşmaya varılması bekleniyor. Buna karşılık İran yönetimi de her keresinde nükleer çalışmalarını sivil amaçlarla kullandığını yineliyor.

Atom bombası gibi nükleer silah üretimiyle herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını belirten İranlı yetkililer, Avrupa ve ABD’nin bu kaygı nedeniyle uyguladığı ekonomik yaptırımların da sona erdirilmesini istiyor.

Avusturyalı İran uzmanı Walter Posch nükleer müzakerelerin başarıyla sonuçlanarak, İran'la anlaşmaya varılması halinde Tahran'ın da rahatlayacağını belirtiyor. “Anlaşmanın politik tartışmalara son derece önemli bir etkisi olacaktır" diye konuşan Posch, bu durumda hükümetin de rahatlayacağını belirtiyor. Posch, "O zaman haklı olarak, ‘bakın, uzlaşıya açık olursak, makul gerekçeler sunarsak, ihtilalci asabiler yerine eski ve deneyimli çekirdek kadroya güvenirsek o zaman uluslararası toplumla birlikte başarılı sonuçlar elde ederiz' diyebileceklerdir. Ama aynı zamanda radikal çevreler de tüm güçleriyle bu anlaşmayı kötülemeye çalışacaklar ve bir şekilde halen varlıklarını sürdürdüklerini gösteremeye çalışacaklardır” diye konuşuyor.

ÖNCELİKLİ HEDEF YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI

İran’a uygulanan ekonomik yaptırımlar kalkınca ya da biraz daha esnetilince İran halkı da rahat bir nefes alacak. Ancak İran'a yönelik yaptırımların boyutu farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle söz konusu müeyyidelerin ne kadar hızla bertaraf edileceği de kestirilemiyor.

Şimdi gözler müzakere masasından çıkacak karara çevrildi. Uzmanlara göre masadan çıkacak olumlu bir karar hem İran'da hem de uluslararası toplumda büyük umut yaratacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz