Görüş Bildir

İsrail'den Filistinlilere ayrı yol uygulaması

İsrail'de geçen ay gündeme gelen Filistinli işçilere ayrı otobüs uygulamasından sonra, Batı Şeria sokaklarında Filistin ve İsraillilere ayrı yol uygulaması dikkati çekiyor.

İsrail'den Filistinlilere ayrı yol uygulaması

İsrail ordusunun Batı Şeria'nın El-Halil kentinde uyguladığı Filistinli ve İsraillilere ayrı yol uygulaması, Filistinlileri zor durumda bırakıyor. Yahudi yerleşimcilerin yoğun olduğu kent merkezinde bulunan ana cadde tamamıyla Filistinli yayaların girişine kapalı tutulurken, Filistinlilerin geçişi dar ve karışık yollarla sağlanıyor.

İsrail ordusu, Filistinlilerin kullanımına kapattığı Es-Selamiyye Mahallesi'nden İbrahim Camisi'ne kadar uzanan 70 metrelik caddeyi, kısa bir süredir Filistinli yayalar ve bisikletlilerin kullanmasına izin veriyor. Caddeye araçlarıyla giriş yapamayan Filistinliler, ticari mal ve eşyaları taşımak için uzun süredir at veya el arabaları kullanmak zorunda kalıyor.

AYRI YOL UYGULAMASI

Yahudi yerleşimciler için araç ve yaya geçişinin serbest olduğu caddede, çit ile ayrılmış, dar ve karışık yollar Filistinlilerin geçişleri için kullanılıyor.

İsrail ordusunun uygulamasına göre yollar ikiye ayrılıyor. Birincisi Yahudi yerleşimcilerin taşıtlarıyla veya yay olarak kullandığı geniş caddeler. İkincisi ise, Filistinlilerin kullandığı, çitlerle caddelerden ayrılmış dar ve karışık patika yollar.

İsrail ordusunun 2012 yılında inşa ettiği çitlerle ayrılan dar ve karışık patika yollar, dar basamaklı merdivenlerle dolu olması nedeniyle yayaların ve bisikletlilerin geçişlerini zorlaştırıyor. Bebek arabalarının geçmekte zorlandığı yollar, ticari mal ve eşyaların geçişine imkan tanımadığı için Filistinliler ihtiyaçlarını karşılama ve günlük kazançlarını sağlama konusunda güçlük çekiyor.

İsrail'in daha önce de Batı Şeria'dan İsrail'e çalışmaya giden Filistinli işçiler ile Yahudi yerleşimcilerin ayrı otobüslerde taşınması yönünde aldığı karar, uluslararası kamuoyunda ''ırkçı'' ve ''ayrımcı'' siyaset olarak nitelendirilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi