Maliki'ye öfke giderek büyüdü

Irak Milli Meclisi Başkanı Usame en-Nuceyfi, Irakiye Bloku üyesi bakanların bir an önce Maliki hükümetinden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Maliki'ye öfke giderek büyüdü

Nuceyfi, göstericilerle dayanışma amacıyla ülkenin batısındaki El-Enbar ilinin merkezi Ramadi kentine yaptığı ziyarette, göstericilerin talepleri konusunda politikacılar, aşiret şeyhleri ve din alimleri ile biraraya geldi.

Görüşmelerden sonra bazı politikacılarla basın toplantısı düzenleyen Meclis Başkanı Nuceyfi: ''Maliki hükümetinin ortağı olmanın artık bir yararının bulunmadığına inanıyorum. Vaziyet, sorunların doğru şekilde giderilmesi için iyi niyetin bulunmadığını gösteriyor. Irakiye listesi bakanlarının hükümetten bir an önce çekilmesi gerekir'' dedi.

Maliki hükümetinden çekilin

Meclisin devlet politikası ile uyumlu çalışmasının gerekliliğine vurgu yapan Nuceyfi, ''Meydana gelen sapmayı düzeltmeliyiz. Tüm siyasi taraflara, oluşan bozukluğun düzeltilmesi için çağrıda bulunuyorum. Hükümeti ve orduyu barışçıl hedefleri olan göstericilere karşı şiddete başvurmamaları yönünde uyarıyorum, bu tür davranışlar hükümetin siyasi hayatını bitirecek ve ülkeyi saracak büyük bir afete kapı açacaktır'' diye konuştu.

Gösterilere verdiği desteği yinelemek için El-Enbar'a geldiğini belirten Nuceyfi şunları ifade etti:

Gösteriler ülke genelinde

''Talepler korunmalıdır. Muazzam halk hareketinin tüm talepleri yerine getirilinceye kadar gösteri ve eylemlerin devam ettirilmesi gerekir. Bu talepler, Irak adaletinin esaslarının belirlenmesi, devlet içinde dengenin yeniden sağlanması, Irak'ın tüm kesimlerine saygı duyulması ve Irak'ta demokratik düzenin sağlanmasıyla özetlenir. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için çalışmalıyız. Halkın taleplerinin yüzde 90'ının yürütme organının (hükümet) elinde olduğuna inanıyoruz. Cesur ve net adımlara ihtiyaç var. Tutukluların sorunlarının çözümü, silahlı kuvvetlerde dengenin sağlanması için acil bir şekilde harekete geçilmesi gerekir. Bundan sonra parlamentodaki tarafların, üzerinde uzlaşıya varacakları yasa tasarılarını Meclisten bir an önce geçirmeleri gerekir''

Irak'ın birliği için ülkedeki siyasi taraflara seslenen Nuceyfi, ''Biz, buradan gerçek ortaklığa inanan, saygı gösteren ve ortaklığın güçlendirilmesine çalışan siyasi hayattaki ortaklardan, Irak'ta olup bitenlerde belirleyici sözlerinin olması ve ülkeyi, sonu tasvip edilmeyen yöne götürmek isteyenleri durdurmasını talep ediyoruz. Bugün, El-Enbar, Salahaddin, Musul, Kerkük, Bağdat ve Irak'taki gösteriler demokrasiyi isteyen herkes için zaferdir'' dedi.

''En büyük engel Maliki''

Irak'ın istifa eden eski Maliye Bakanı Rafi İsavi ise, halkın taleplerinin Meclis tarafından yerine getirilmesinin önündeki en büyük engelin Başbakan Nuri el-Maliki olduğunu savundu.

İsavi, halkın taleplerinin yerine getirilmesi için oluşturulan 7'li ve 5'li komisyonların başarısız olduğunu belirterek, ''Halkın taleplerinin yerine getirilmesi konusunda Maliki'nin başkanı olduğu Kanun Devleti Koalisyonu, topu Meclise atıyor. Kanun Devleti, Mecliste 89 sandalyeye sahip. Başbakan, halkın talepleri konusunda kendisiyle konuşulduğunda 'Meclise gidin' diyor. Gösterici ve eylemcilerin haklarının yasalarla belirlenmesi için Meclise gidildiğinde ise Maliki'nin grubu oturumlardan çekiliyor. Dürüstlük olmadan hiç bir yere ulaşılmaz'' diye konuştu.

Irakiye Bloku Meclis Grup Başkanı Selman Cumeyli, gösterici ve eylemcilerin taleplerini ele almak üzere Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani başkanlığında oluşturulan 7'li komisyonun serbest bırakılan tutukluların adlarının bulunduğu listeyi, 21 Şubat 2013'te açıkladığını ve hükümete bağlı olan Sabah gazetesinde yayınlanan bu listenin içinde tutuklu 129 ailenin bulunduğunu belirtti.

Cumeyli şunları kaydetti:

''Bu listede bulunan 129 aile vardı. 7 kardeşten 6'sı, 5 kardeşten 4'ü, 3 kardeşten 2'si tutuklanmış. Bu, gelişi güzel tutuklama politikasıdır. Bunların büyük bir kısmı yargı önüne çıkarılmadan hapiste aylarca hatta yıllarca kaldı. Eylemcilerin taleplerini takip eden bu komisyon, bu tür şeyleri kınadı. Tutuklama politikası halen devam etmektedir. Bir ayda 3 bin kişi serbest bırakılırken, 4 bin kişi tutuklandı. Bu politikalar, bitmeli. Bu politika, hükümeti bağlar. Meclisin bir ilgisi yok''

Kaynak: Diyarbakır Söz