Görüş Bildir

Putin: Rusya, Kırım halkının tercihine saygı duyacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’le yaptığı telefon görüşmesinde Kırım’da yapılan referandumun uluslararası hukuka uygun olduğunu, Rusya’nın Kırım halkının tercihine saygı duyacağını söyledi.

Putin: Rusya, Kırım halkının tercihine saygı duyacak
Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, Rusya ve Almanya liderlerinin Ukrayna’da yaşanan gelişmeler ve Kırım referandumunu ele aldığı belirtildi. Putin konuşmasında, “Kırım referandumu uluslararası hukuka ve ulusların eşitliği ve kendi geleceğini belirleme hakkını tanımlayan BM Sözleşmesinin 1. Maddesine tamamı ile uygun. Rusya, Kırım halkının tercihine saygı duyacak.” dedi.

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kırım’da bugün gerçekleşen referandumda halkın büyük çoğunluğunun Rusya’ya bağlanmaya “evet” demesi bekleniyor.

Putin, Ukrayna’nın doğu ve güney bölgelerinde radikal grupların Kiev yönetiminin göz yumması sonucu tansiyonu yükseltmeleri konusunda endişelerini dile getirdi.

Liderler Ukrayna’daki gelişmeleri izlemek için geniş çaplı bir Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonunun bölgeye gönderilmesi konusunda görüş alış verişinde bulundu.

Putin ve Merkel, Ukrayna sorunu ile ilgili müzakerelerin sürdürülmesi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in de irtibatlı olmaları konusunda anlaştı.

Almanya’nın inisiyatifi ile gerçekleşen telefon görüşmesinde Merkel, Paralimpik Olimpiyatları’ndaki başarıları nedeni ile Putin’i tebrik etti.

Putin gün içinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’le de yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna’da yaşanan gelişmeler ve Kırım referandumunu ele aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi