Görüş Bildir

Rusya, NATO'nun havayoluyla transit geçiş yapmasına izin verdi

Rusya, kendi toprakları üzerinden havayoluyla da NATO'nun Afganistan'a askeri malzeme ve tekonoloji taşıması için tranzit izni verdi

Rusya, NATO'nun havayoluyla transit geçiş yapmasına izin verdi

Rusya 2009'dan bu yana topraklarını NATO'nun Afganistan operasyonlarında kullanılacak askeri olmayan malzemelerin sevkiyatında kullandırıyor.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in 25 Haziran tarihinde imzaladığı kararnameye göre, "Afganistan'daki Uluslararası Barış Gücü'ne yönelik Rusya Federasyonu üzerinden askeri teknoloji ve malzemelerin taşınmasıyla ilgili 28 Mart 2008 tarihli" başbakanlık kararnamesine değişiklik getirildi. Yeni düzenlemede NATO tranzitinin sadece karayoluyla değil, ayrıca demiryolu ve havayolunu da kapsadığı ilave edildi.

TRANZİT GEÇİŞ YAPMA İZNİ

Yeni belgeye göre, tranzit sevkiyatı Rusya ve üye olduğu Gümrük Birliği (Belarus ve Kazakistan'la birlikte) gümrük mevzüatlarında belirtilen kurallar gereği gümrük prosedüründen geçmesi lazım. Geçit sırasında askeri tekonoloji ve malzemelerin sayısı ve ne amaçla tranzitiyle ilgili resmi sertifikanın bulunması şart.

Konuyla ve yeni değişiklikle ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı'na ilgili yabancı ülkelerin yönetim ve uluslararası kurumlara bilgi verilmesi hususunda talimat da verildi.

NATO geçen yıl Rusya'nın Ulyanovsk bölgesinde bir tranzit merkeziinn kurulması için başvuruda bulunmuştu. Fakat basında "NATO Rusya'da üs kuruyor" başlıklı haberler üzerine Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, Facebook sayfasından, "Müsaade ederseniz açıklamak isterim. Afganistan'da görev yapan uluslararası güvenlik güçleri için askeri olmayan kargoların ulaşımından bahsediyoruz" açıklamasını yapmıştı.

DEVLET BAŞKANLIĞI SONUÇLARI

Ana muhalefet partisi lideri Genadi Zyuganov da Rusya lideri Vladimir Putin'in ABD'nin devlet başkanlığı seçim sonuçlarını tanıması karşılığında NATO'ya Afganistan'a transit geçişler için üs verdiğini iddia etmişti. Komünist Parti yaptığı açıklamada da devrim lideri Vladimir Lenin'in doğduğu şehir Ulyanovsk'ta, Afganistan'a askeri olmayan lojistik sevkiyatla ilgili transit geçiş için NATO'ya üs tahsisinin ülkenin ulusal güvenliğine aykırı olduğunu belirtmişti.

Nisan ayında parlamento alt kanadı Duma milletvekillerinin soruları üzerine Putin, "Bu askeri üs değil... Askeri kargoların transit geçiş merkezi" cevabını vermişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi