'Rusya ve Çin cezalandırılmalı'

Tunus ve İstanbul'dan sonra üçüncüsü Paris'te yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısı başladı. Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın sözleri damga vurdu. Clinton, Suriye lideri Esad'ın gitmesi konusunda ikna edilemeyen Rusya ve Çin'in cezalandırılması gerektiğini söyledi.

'Rusya ve Çin cezalandırılmalı'

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temsil edildiği toplantıda konuşan Clinton, "Sizinle açık konuşuyorum. Rusya ve Çin, Esad rejiminin arkasında durdukları için hiçbir bedel ödemediklerine inanıyorlar. Bunu değiştirmenin tek yolu, burada temsil edilen tüm ülkelerin doğrudan ve acilen harekete geçerek, Rusya ve Çin'in bir bedel ödemesini sağlamasıdır. Çünkü bu iki ülke ilerlememizin önünü kesiyor. Artık buna tolerans gösterilemez" dedi.

HOLLANDE'DAN ÇÖZÜM İÇİN BEŞ ŞART

100'ün uzerindeki ülkenin temsilci gönderdiği toplantının açılış konuşmasını yapan ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Suriye'deki durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğine dikkat çekerek, "Suriyeli muhalifler kaderlerini ellerine aldılar. Bir çoğu ülkesini terk etti, ama yakında dönecekler. Bugünkü toplantının tek amacı olmalı. BM Güvenlik Konseyi'nin bu krizde sorumluluğunu almasını sağlamalıyız. Annan tarafından temsil edilen BM Güvenlik Konseyi'nin barış planının bir an evvel uygulanmaya konması. Herkes politik geçiş sürecini desteklemeli. Burada olmayanlara sesleniyorum. Bu kriz uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit oldu. Esad gitmeli, bu herkesin çıkarına. Birlikte çalışmak hepimizin yararına. Bir geçiş hükümeti kurulmalı" dedi.

Hollande toplantıdan beklenen sonuçları da beş başlıkta topladı:

1- Suriye'de işlenen suçları işleyenlerin uluslararası adalet önüne çıkarılması

 2- Ekonomik ve mali yaptırımların uygulanması

3- Suriyeli demokratik muhaliflerin desteklenmesi

4- İnsani yardım

5- Uluslararası toplum Suriye halkının yanında olacaktır. Suriye'nin yeniden yapılandırılması için politik çözüm arayışlarının hızlandırılması

Kaynak: Diyarbakır Söz