Suriye muhalefetinden "Kürt" açıklaması

Suriye Ulusal Konseyi, önceki gün düzenlenen "Suriyeli Muhaliflerin İstanbul Toplantısı"nda konsey ve bazı Kürt katılımcılar arasındaki gerginlik üzerine basın açıklaması yaptı.

Suriye muhalefetinden

Açıklamada, Suriye'deki Kürt sorunu konusunda Konseyin tavrının, 18 Aralık 2011 tarihinde Tunus'ta düzenlenen 1. Suriye'nin Dostları Konferansı'nın sonuç bildirgesine dayandığı belirtildi.

KÜRT KİMLİĞİ AÇIKLAMASI

Bu bildirgede, "Konsey, Kürt kimliğini anayasal olarak tanımakta ve Kürt sorununun ülkedeki genel mücadelenin bir parçası olduğunu kabul etmektedir. Konseyin konuya bakışı, Suriyeli Kürtlere uygulanan zulmün bitirilmesi, zarar görenlerin zararlarının tazmin edilmesi, Kürt kimliğinin tanınmasını esas almaktadır. Kürt sorununun çözümü Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde gerçekleşecektir" ifadesi kullanılmıştı.

SURİYE MUHALİFLERİ

Basın açıklamasının ardından, AA muhabirinin ulaştığı Konsey Üyesi Fevzi Zakiroğlu, "İstanbul Toplantısı'na 25 Suriyeli sivil toplum kuruluşu katıldı. Arap, Kürt, Türkmen, Süryani, Ermeni tüm etnik kimliklerin eşit biçimde rol alabilecekleri bir Suriye rejimini hedefliyoruz. Son toplantı neticesinde Suriye Ulusal Konseyi, muhalefet gruplarının yüzde 90'ını temsil ediyor" dedi.

İstanbul'da düzenlenen "Suriye Muhalifleri" toplantısında, sonuç bildirgesinin açıklandığı sırada bir grup Suriyeli Kürt aktivist, toplantıyı terk etmiş, Kürt muhalifleri temsil eden başka bir grup ise Konsey'e destek mesajları vermişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz