Görüş Bildir

Sur festivali başlıyor

Coğrafya, kültür, dil ve zenginliklerin izini sürmek amacıyla düzenlenecek Sur Çocuk Festivali yarın start alacak. Sur Belediyesi Başkanı Filiz Buluttekin, 17 kurum ve kuruluşun organizasyonuyla yapılacak festivalde dilleri buluşturacaklarını söyledi.

Sur festivali başlıyor

Diyarbakır’da Önce Çocuklar Derneği öncülüğünde belediyelerin de içinde bulunduğu 17 kurum ve kuruluş tarafından organize edilen Sur Çocuk Festivali, “Gelin çocukların kahkahalarında buluşalım” sloganıyla yarın başlayacak. Festival öncesi Laleş Sanat Evi’nde yapılan açıklamaya, Sur Belediyesi Başkanı Filiz Buluttekin, Önce Çocuklar Derneği Başkanı Cevahir Sadak Düzgün ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

ANADİLİNDE AKTARIM NİTELİĞİ TAŞIYOR

Buluttekin, son yıllarda OHAL uygulamaları, iç göç ve yoksullukla yaşam mücadelesi veren Sur’da tüm bu süreçlerin tanıkları ve mağdurları olan çocuklar için Sur Çocuk Festivali’ni düzenlediklerini söyledi. Buluttekin, festivalin amacını şu şekilde açıkladı: “Coğrafyamızın, kültürümüzün ve dilimizin, zenginliklerinin izini sürmek. Kültürel aktarımı eksik çocuk, köksüz bir fidana benzer, bizler o kökleri kurma çabasıyla anadilinde aktarım niteliği taşıyan etkinlikler planladık. Ahmedê Xanî’nin, Ayşe Şan'ın ve El Cezeri'nin izini sürmek. Buluşmak, kucaklaşmak. En önemlisi günümüz teknolojik gelişmelerinin yalnızlaştırdığı çocuğu kafasını gömdüğü teknolojik aletlerden 5 gün bile olsa uzaklaştırarak, akranlarıyla koşma, oynama ve birlikte üretme fırsatı yaratmaya çalıştık.”

‘DİLLERİ BULUŞTURDUK’

Festivalin hazırlık aşamasında 17 kurumla çalıştıklarını belirten Buluttekin, sanatsal, edebi, bilimsel ve doğa etkinliklerini programda bir arada sunmayı çabaladıklarını ve Kurmancî, Kirmançkî (Zazakî), Türkçe ve Arapça kurguladıkları etkinliklerde dilleri buluşturduklarını söyledi. Sanat Atölyelerinde onlarca eğitmeni çocuklarla buluşturmayı planladıklarını aktaran Bulutttekin, festivalde birden çok şenliği bir araya getirdiklerini kaydetti.

ÇOCUK DOSTU KENTLER

Yerel yönetimlerin 2 buçuk yıl boyunca kayyımlarla yönetildiği süreçte yerel kazanımların çok ciddi bir şekilde gerilediğine dikkat çeken Buluttekin, “Kentimizin çocuk dostu bir kent olması çabasının STK'lar, meslek kuruluşları ve yerel yönetimlerin birlikte çalışmasıyla sonuç bulacağına inanıyoruz. Her çocuğun güvende olma, çalıştırılmama, kendi diliyle ve kültürüyle yaşama hakkı vardır ve biz bu haklarının takipçisiyiz” dedi.

Sur Çocuk Festivali’nin yetişkinlere de çocukların masum, renkli ve neşeli dünyasına sanatla, edebiyatla, doğayla, bilimle akmaya imkan tanıyacağına değinen Buluttekin, “Sevgili Aram Tigran'ın dediği gibi elimizde olsa dünyadaki tüm tankları, topları silahları enstrümana çevirirdik. Çocukların daha güvenli bir dünyada yaşamaları umudu ile. Gelin çocukların kahkahalarında buluşalım!” şeklinde konuştu.

ÇOK DİLLİ YAŞAMI KORUMAK

Çocukların dilleri ve kültürleriyle büyümesinin önemine vurgu yapan Önce Çocuklar Derneği Başkanı Cevahir Sadak Düzgün ise festivalin ilk amacının bölgedeki çok dilli çok kültürlü yaşamı korumak ve çocuklarla sürdürmek olduğunu dile getirdi. Festivalin kolektif çalışma ürünü olduğunu ifade eden Düzgün, kültür-sanat ve edebiyat çalışmalarını kente her zaman bu şekilde sürdüreceklerini dile getirdi. Açıklamanın ardından Sur sokaklarında erbane ve şarkılar eşliğinde festival broşürleri dağıtıldı.

FESTİVAL ŞENLİKLE BAŞLAYACAK

Ben û Sen Burcu Parkı’nda Sur Belediyesi’nin Çocuk Şenliği ile 7 Haziran’da başlayacak olan Sur Çocuk Festivali kapsamında geziler düzenlenecek, sinema, şenlik ve gösteriler gerçekleştirilecek, birçok dalda atölyeler açılacak. Festival, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 11 Haziran’da Kırklar Dağı’nda organize edeceği Uçurtma Şenliği son bulacak.

FESTİVAL İÇİN 17 KURUM BİR ARADA

Önce Çocuklar Derneği’nin Koordinasyonunda gerçekleşen Sur Çocuk Festivali, şu kurumların ortaklaşmasıyla düzenleniyor: “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Sur Belediyesi, Diyarbakır Ticaret Odası, Önce Çocuklar Derneği, Ma Music Senter, Amed Şehir Tiyatrosu, Zarok Tv, Rengarenk Umutlar Derneği, Lotus Genç Alan Derneği, ÇocukÇA Çocuk Çalışmaları Derneği, Ekoloji Derneği, DSM, MED-DER, Laleş Sanat Evi, Amidart Kültür Sanat Topluluğu, ZimZim, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi