Görüş Bildir

Yabancı öğretmenlerin durumu askıda

Yükseköğretim Kurulu, Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan Fransız akademisyenler için B2, yani orta üstü düzeyde Türkçe bilme şartı getirmişti. Türkçe bilmeyen öğretim üyelerinin çalışma izin belgelerinin yenilenmeyecek olması akademisyenleri bir anda kaçak durumuna düşürmüştü. Ancak karar sadece üniversitelerde ve Fransa vatandaşı olanları kapsamıyor.

Yabancı öğretmenlerin durumu askıda

Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’de çalışacak yabancı öğretmenlerin izin şartlarında değişikliğe gitti. Ön izinler alındıktan sonra Yükseköğretim Kurulu’ndan ayrıca diploma denkliği istenme şartı getirildi. Ancak yönetmelik pandemi nedeniyle askıya alındı. 2020-2021 eğitim öğretim yılı öncesi öğretmenlerin çalışma izinleriyle ilgili gerçekleşen kural değişikliğine göre okullar, yabancı öğretmenleri, diplomalarına YÖK tarafından denklik verilmesi koşuluyla çalıştırılabilecekler. Ancak salgın sebebiyle öğretmenler ne üniversitelerine gidebildi ne de YÖK’ten randevu alabildi. Hal böyle olunca alınan karar bu yıl uygulanamadı. Ancak önümüzdeki dönemde karar geçerli hale getirilirse bünyelerinde birçok yabancı öğretmen çalıştıran okullar öğretmen çalıştırabilmek için YÖK’ten diploma denkliği bekleyecek. Sürecin çok uzun olduğunu ve okulları zor durumda bırakacağını belirten Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, YÖK’ten bu evrakların dönüşünün aylar süreceğini söyleyerek şöyle konuştu:

İŞLERİMİZİ AĞIRLAŞTIRIR

“Şu an bu şart yürürlükte. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK kararı askıya aldı. Benim okulumda da Amerikalı ve Kanadalı öğretmenlerim var. Onların izinlerini bu sene için aldık. Ancak Türkiye’de çalışacak tüm öğretmenlerin izinlerinin YÖK kanalıyla verilmesi uygun görüldü. Zaten uluslararası kabul gören bazı sertifikalar var. Bu belgeler getirildiği zaman yeterli oluyordu. Evraklarını alıyorduk öğretmenin ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderiyorduk. Ataması gelince de izinlerini alıyorduk. Şimdi deniyor ki, Milli Eğitim Bakanlığı değil Yükseköğretim Kurulu bunun kararını verecek. Ama bu bizim işlerimizi çok ağırlaştırır. Biz en geç haziranda öğretmenlerimizle sözleşme imzalıyoruz. Ağustosa kadar onayları geliyor ve eylül ayında da göreve başlatıyoruz. Ancak bunun YÖK’e gitmesi gelmesi 6 ay sürer.

SENEYEDE ASKIYA ALINACAK

Bu karar bu yıl askıya alındı. Gelecek sene için yani 2021-2022 yılı için de askıya alınacak. Önceki hafta bakanımızla yaptığımız görüşmede de bunu gündeme getirdik. Bunun sözünü aldık. Önümüzdeki yıl da uygulanmayacak. Biz de bunun tamamen kaldırılmasını istiyoruz. YÖK’ün K12’yi değerlendirmesi doğru değil.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi