25 Aralık 2015 Cuma Güncel Döviz Kurları- Dolar ve Euro'da son durum, Çapraz kur nedir?

24 Aralık Perşembe günü borsada yükseliş mevcuttu. Dolar son 4 haftanın en yüksek rakamını gördü. Dolar Türk lirasında ne kadar değer kazandı? Borsa ne durumda? 25 Aralık Cuma günü borsa güne nasıl başlayacak. 25 Aralık 2015 Çarşamba Güncel Döviz Kurları an ve an sitemizden canlı olarak yayınlanacaktır. Sabit kur ve Çapraz kur nedir?

25 Aralık 2015 Cuma Güncel Döviz Kurları- Dolar ve Euro'da son durum, Çapraz kur nedir?

24 Aralık Perşembe günü borsada yükseliş mevcuttu. Dolar son 4 haftanın en yüksek rakamını gördü. Dolar Türk lirasında ne kadar değer kazandı? Borsa ne durumda? 25 Aralık Cuma günü borsa güne nasıl başlayacak.  25 Aralık 2015 Çarşamba Güncel Döviz Kurları an ve an sitemizden canlı olarak yayınlanacaktır.  Sabit kur ve Çapraz kur nedir?

SABİT KUR:  Yerel para biriminin değerinin, başka bir para biriminin veya para birimleri sepetinin değerine veya altın gibi başka bir değere bağlandigi kur düzenidir. Ölçü alınan bu değerler yükselip düştükçe, bunlara bağlanmış olan yerel para biriminin de değeri değişir. Kur değeri alt ya da üst limit çizgisini geçerse kura müdahale edilir. Sabit kur uygulaması için ülke döviz rezevlerinin yeterli düzeyde ve sürekli dış finans kaynaklı olması gerekir.

Serbestçe başka para birimlerine çevrilebilir (konvertibl) para birim değerinin başka değerlere sabitlenmesi, merkez bankasının alım ve satım işlemleri ile sağlanır. Buna göre merkez bankası yerel para birimiyle ilgili olası arz veya talep kaymalarını, bunları karşılayacak işlemler yaparak dengeler ve yerel para biriminin hedeflenen seviyede (veya aralıkta) kalmasını sağlar. Sabit kur düzeninin tersi dalgalı kur düzenidir.

ÇAPRAZ KUR:  İki  döviz arasındaki ve her birinin bir üçüncü döviz ile (genellikle ABD Doları) olan paritesiyle tanımlanan kambiyo kurudur.

Birden fazla ulusal paraların aralarındaki kurların bir temel para üzerinden hesaplanmasıdır. Yani bir yabancı paranın başka bir yabancı para cinsinden değeri, dövizlerin başka döviz cinslerine dönüşüm oranına "çapraz kur" denir. Her ülkede kurların genellikle dolar cinsinden ifadesi, kurların hesaplanmasında kolaylık sağladığı için, genellikle dolar üzerinden hesaplanır. Türkiye'de de aynı yol izlenmekte, Merkez Bankası dolar tabanlı çapraz kurlar ilan etmektedir.

25 Aralık 2015 Cuma Döviz Kurları yayınlandığı andan itibaren sitemizde olacaktır.

Kaynak: Diyarbakır Söz