Benzin 'de 11 Şubat'ta 7 kuruşluk nükseden bir indirim daha!

Benzin'e 10 Şubat itibari ile yapılan 5 kuruşluk indirimin akabinde 11 Şubat gece yarısı itibari ile 7 kuruşluk indirim daha nüksedecek. Benzin de 1 hafta da 3 kere yapıldı. Ankara'da litresi 4,12 liradan satılan benzinin fiyatı 3,05 lira olacak. İstanbul'da ise 4,08 olan benzinin fiyatı 4,01 lira ve İzmir'de 4,10 TL olan benzinin fiyatı 4,03 TL olacak.

Benzin 'de 11 Şubat'ta 7 kuruşluk nükseden bir indirim daha!

Benzin'e 10 Şubat itibari ile yapılan 5 kuruşluk indirimin akabinde 11 Şubat gece yarısı itibari ile 7 kuruşluk indirim daha nüksedecek. Benzin de 1 hafta da 3 kere yapıldı

Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatında 7 kuruşluk indirim yaptı.

Ankara'da litresi 4,12 liradan satılan benzinin fiyatı 3,05 lira olacak. İstanbul'da ise 4,08 olan benzinin fiyatı 4,01 lira ve İzmir'de 4,10 TL olan benzinin fiyatı 4,03 TL olacak.

Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.

Dün akaryakıt dağıtım şirketleri benzinin litresinde 6 kuruş indirim yapmıştı.

Mazot veya motorin dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir.

Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300°C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.

Yanma ısısını mekanik güce çevirmek için en yeterli mekanizma olan dizel makinesi, benzin ve gaz makinelerinden takriben 30 yıl kadar sonra 1892 de Rudolf Diesel tarafından keşfedildi. Yüksek kompresyonlu bir makinenin geliştirilmesinin sebeplerinden biri, daha ucuz yakıtların kullanılabilme arzusundan dolayı idi. Termik verim bakımından dizel makinesi gaz ve benzin makinelerinden daha verimlidir. Çünkü daha yüksek bir sıkıştırma oranı ile çalışır, ilk imal edilen dizeller ağır devirli ve büyük silindirli olduklarından piyasaya arz edilen benzinlerin silindire püskürtülerek yanma suretiyle kullanılmaları mümkün oluyordu. Fakat zamanla dizel imalatçıları makine ebatlarını küçültüp devir adedini artırarak daha fazla güç üretimi yoluna gidince bu ihtiyaca cevap verecek yakıtların yapılması zaruret haline geldi. Çeşitli makine imalatçıları değişik tip motorlar imal ettiklerinden bunların her biri için ayrı bir dizel yakıtı imalinin imkansızlığı karşısında ASTM de bunları bir sınıflandırmaya tabi tutmak mecburiyetinde kaldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz