Mehmet Şimşek’ten Bingöllüleri sevindirecek haber! Göktaşına vergi yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir taşın satışından elde edilen kazancın gelir vergisine tabi olması için, bu işin ticari organizasyon dahilinde yürütülmesi gerektiğini belirterek, "Bingöllü vatandaşlarımızın, kendi topraklarından topladığı gök taşının satışı ticari organizasyon olarak değerlendirilmezken, ticari amaçla başka illerden gelerek bu işi yapanlar vergiye tabi olacak" dedi.

Mehmet Şimşek’ten Bingöllüleri sevindirecek haber! Göktaşına vergi yok

Eylül ayının başında Bingöl merkeze bağlı Sarıçiçek köyü kırsalına gök taşı düşmüş, bu taşın parçalarının değerli olduğu iddiaları üzerine yöre halkı ve başka illerden gelen birçok kişi Sarıçiçek ve Ekinyolu köyü kırsalında gök taşı aramaya çıkmıştı.

Buldukları gök taşı parçalarını satan kişilerin elde ettiği gelir, basına yansımış ve bu kazanç üzerinden vergi tartışmaları başlamıştı. Maliye Bakanı Şimşek de bunun üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter'da bir anket yaparak, "Gök taşı satışına vergi tartışması. Bingöl Sarıçiçek köyünde gök taşları satışı vergiye tabi mi? Ne düşünüyorsunuz?" diye sormuştu. Şimşek'in anketine şu ana kadar 28 binin üzerinde yanıt geldi. Ankete katılanların büyük çoğunluğu, "Bu satıştan vergi alınmamalı" yönünde görüş bildirdi

"HUKUKİ DURUMU GİB'E İNCELETTİM"

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Şimşek, gök taşı satışının vergiye tabi olup olmayacağına ilişkin hukuki durumu Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) incelettirdiğini söyledi. Bu incelemeden, Bingöl'e düşen gök taşlarının toplanarak satılmasından kazanç elde edilmesinin, bu kazancın gelir vergisine tabi tutulması için tek başına yeterli olmadığı sonucunun ortaya çıktığını anlatan Şimşek, "Gelir Vergisi Kanunu'nda, bir kazancın gelir vergisine tabi olması, yani bir mükellefiyet doğması için gereken şartlar sayılmıştır. Elde ettiğiniz kazanç bu unsurlardan birine giriyorsa gelir vergisi mükellefiyeti doğacak, girmiyor ise gelir vergisine tabi bir gelir söz konusu olmayacaktır" diye konuştu.

"VERGİ İÇİN TİCARİ ORGANİZASYON LAZIM"

Toplanan bir taşın satışından elde edilen kazancın gelir vergisine tabi olması için, bu işin ticari organizasyon dahilinde yürütülmesi gerektiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Gök taşlarının toplanarak satılmasından kazanç elde etmek amacıyla, emek ve sermaye faktörlerini bir araya getirdiğiniz bir organizasyon dahilinde gök taşı aramaya girişmişseniz, bu durumda ticari faaliyet söz konusu olacaktır ve elde ettiğiniz kazanç, ticari kazancı oluşturacaktır. Yani Bingöllü vatandaşlarımızın, kendi topraklarından topladığı gök taşının satışı ticari organizasyon olarak değerlendirilmezken, ticari amaçla başka illerden gelerek bu işin yapılması ticari faaliyettir ve vergiye tabi olacaktır."

Kaynak: Diyarbakır Söz