Görüş Bildir

Petrol fiyatında 2008'den sonraki mevcut seviyedeki düşüş, daha da devam edecek

Petrol fiyatlarının 2008 yılı itibari ile en düşük seviyede izlendiği açıklandı. OPEC'in petrol üretiminde başvurduğu değişiklik sonrasında stokların artacağı petrolünde artacağı konusu ile petrolün düşüşe uğradığı açıklarken, ilerleyen zamanlarda 30 dolara kadar gerileyeceği de iddialar arasında.

Petrol fiyatında 2008'den sonraki mevcut seviyedeki düşüş, daha da devam edecek

Petrol fiyatlarının 2008 yılı itibari ile en düşük seviyede izlendiği açıklandı. OPEC'in petrol üretiminde başvurduğu değişiklik sonrasında petrolün düşüşe uğradığı açıklarken, ilerleyen zamanlarda 30 dolara kadar gerileyeceği de iddialar arasında. Brent petrol fiyatları %1.8 kadar düşerek altıncı haftada da düşüşe yöneldi.

OPEC'in üretim kotasını kaldırmasıyla kuvvetlenen petrol arzı artışı beklentisi, petrol fiyatlarının Mart ayından bu yana en büyük haftalık kayıba yöneltti.

Bloomberg News'de yer alan habere göre, Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "OPEC'in Kasım ayındaki üretim rakamı, küresel arz fazlasının artmakta olduğunu gösteriyor. Talep tarafında yukarı yönlü bir faktör bulmak zor. Petrol 30 dolar yakınlarına inebilir" diye konuştu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında TSİ 06:25 itibariyle 36 sent düşüşle varil başına 36,40 dolardan işlem görüyor. Kontrat, Perşembe günü 40 sent düşüşle 36.76 dolara gerileyerek, Şubat 2009'dan bu yana en düşük kapanışını yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 25 altında.

Ocak vadeli Brent petrolünün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 35 sent yani yüzde 0,9 düşüşe 39,38 dolara indi. Kontrat bu hafta yüzde 8,2 kayıpla ile Mart ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 2,95 dolar.

Petrol fiyatları, OPEC'in 4 Aralık'taki toplantısında üretimi kısma kararı almamasından bu yana düşüyor. Petrolde yaklaşık dokuz ayın en uzun kayıp dönemi yaşanıyor. Fiyatlar, üretimin 3 milyar varille rekor seviyeye çıkmasının ardından küresel finansal kriz dönemindeki seviyelere geri döndü.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise 36,12 dolarla Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi görmesi sonrasında, şu dakikalarda 36,23 dolardan alıcı buluyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir