Görüş Bildir

“Dijital oyun sektörü otomotiv sektörünü geride bıraktı”

Dijital bir oyun tasarlamanın yaratıcılığı, sanatı, kurguyu ve bilişimi harmanlamak anlamına geldiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Selin Süar Oral, geçtiğimiz yıl sektörün sinema sektörüyle yarıştığını söylerken, üzerinden daha bir yıl geçmeden küresel ticaretin öncüsü olan otomotiv, enerji gibi sektörlerin büyüme hızını geçtiğini belirtti.

“Dijital oyun sektörü otomotiv sektörünü geride bıraktı”

Dijital oyun sektörünün henüz yeni bir sektör olmasına rağmen özellikle 2000’li yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeyle büyük bir ivme kazandığını söyleyen Dr. Selin Süar Oral, “Oyun kavramı aslında insanlık tarihinin her zaman içindeydi, fakat 1970’lerden itibaren, ama özellikle 1990’lardan sonra oyun endüstrisi, piyasaya sürülen farklı oyunlarla birlikte hızlı bir tüketimi de beraberinde getirdi. Dijital oyunları bu kadar çekici kılan on-line dediğimiz çevrimiçi veya off-line, yani çevrimdışı olabilmesiyle birlikte, tekli, çoklu veya yapay zekaya karşı oynanabilir olması. Teknolojinin yalnızca gelişmesi değil, aynı zamanda ucuzlaması sayesinde ulaşılabilirliği ve tabii internetin hayatımızın içinde olması dijital oyun sektörünün günden güne hızla büyümesini sağlıyor” dedi.

“PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ PANDEMİ İLE BİRLİKTE REKOR BİR BÜYÜME YAŞADI”

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar konsollarının yaygınlaşmasının dijital oyunlara erişimi kolaylaştırdığını kaydeden Oral, “Bugüne dek hep dev bütçeleri olan sinema endüstrisinden konuşuyorduk, ancak günümüzde dijital oyun endüstrisi sadece sinemaya değil, otomotiv, enerji gibi sektörlere kafa tutuyor. Belki biraz teknik bir konu olacak, ancak örneğin günümüzde sınıflandırma açısından AAA olarak bilinen oyunlar maliyet olarak bu bahsettiğim konuya dahil. Ve tabii teknoloji sayesinde oyunlar git gide daha komplike bir hale gelmiş durumda. Mesela yedinci nesil konsollar geliştirildi; PS3, Xbox gibi. Üstelik neredeyse iki yıldır hayatımızı büyük ölçüde etkileyen Kovıd 19 salgını, birçok sektöre olumsuz yansısa da dijital oyun sektörünü olumlu yönde etkiledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2020 Dijital Oyunlar Raporu’na göre salgınının etkisi ile pazar payı yüzde 9,3 artışla büyük bir sıçrama yaşadı. Araştırmalar 2026 yılına kadar dijital oyun pazarının 295 milyar doları aşacağını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi