İşsizlik oranını “işsizler” düşürdü

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), işsizliğin Eylül döneminde 0.2 puan gerilemesinin, işsizlerin "toplum yararına" çalıştırılmasından kaynaklandığını açıkladı.

İşsizlik oranını “işsizler” düşürdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsizlik oranı Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan Eylül döneminde yüzde 10.3 ile bir önceki dönemin 0.2 puan üstüne çıkarken, geçen yılın aynı dönemine göre 0.2 puan düştü.

DİSK-AR'ın konuyla ilgili değerlendirmesinde, "İşsizlik oranında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre azalış, kayıtlı işsizlerin çalışma hayatından uzak kalmaması amacıyla  uygulamaya sokulan Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamındaki kişilerin sayısındaki artıştan kaynaklandı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu kapsamda çalıştırılan işsiz sayısı 32 binden 163 bine yükseldi. Bu kişiler hakları söz konusu olduğunda işçi kapsamında değerlendirilmiyor ve en temel haklardan yoksun bırakılıyor" denildi.

TOPLUM YARARINA ÇALIŞTIRILAN İŞSİZLER

Programın amacının da "istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellenmesi" olarak açıklandığı vurgulanan açıklamada, "Buna karşın işsizlik verilerinde bu kişiler 'çalışan' kategorisinde değerlendiriliyor. Söz konusu kişiler işsiz kapsamında değerlendirilseydi resmi işsizlik oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10.6'dan, 10.8'e yükselecekti. Resmi işsiz sayısı ise 170 bin kişilik artışla 3 milyon 226 bine yükselecekti" denildi ve şu saptamaya yer verildi:

"Eylül 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da dâhil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 16.6, işsiz sayısı da 5 milyon 389 bin kişi olarak gerçekleşti. İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar  (eksik ve yetersiz istihdam edilenler) ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 366 bin kişi oldu. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 19.6 olarak gerçekleşti."

Kaynak: Diyarbakır Söz