Elektrik faturaları ile ilgili flaş karar!

Elektrik faturaları ile ilgili milyonlarca aboneyi ilgilendiren karar resmen duyuruldu. 1 aylık fatura bedavaya geliyor. Elektrik faturasını yüzde 10 ile 15 arasında düşürmek mümkün. 2 hafta içinde ceza ödemeden sözleşme iptal edilebiliyor. Aboneler artık kendi tedarikçisini seçebilecek ve pazarlık hakkı da olacak. Bu da yıla vurulduğunda daha az fatura ödenmesi anlamına geliyor. Kolayca değiştirilebiliyor ve mağdur olunmaması adına EPDK da e-Devlet'ten kontrol imkanı sunuyor. Aynı zamanda 'Küçük indirimler için büyük taahhütler verilmemesi uyarısında da bulunuldu.

Elektrik faturaları ile ilgili flaş karar!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren elektrik faturaları ile ilgili güzel haber geldi. Daha ucuz elektrik fırsatı sunuluyor. Aynı elektrik daha uyguna alınabiliyor; 14 gün içinde iptal edilebiliyor ve son düzenleme ile yılda 1 fatura bedavaya geliyor. Türkiye’de enerjinin yüzde 22’si evlerde tüketiliyor. Ailelerin en fazla gider kalemlerinden birini oluşturan faturalarda, başı çeken ise elektrik. Elektrik faturasını da yüzde 10-15 oranında düşürmek mümkün. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) dün açıkladığı kararla, serbest tüketici limiti 88 liradan 75 liraya düşürüldü.

1 AYLIK FATURA BEDAVAYA GELİYOR

Artık aylık 75 lira, yıllık 900 lira (1.200 kilovatsaat) ve üzeri tüketimi olan aboneler istediği elektrik tedarikçisini seçebilecek. Bu seçimi yaparken de pazarlık hakkı elde edecek. Dolayısıyla aynı elektriği yüzde 10-15 daha ucuza alabilecek. Yani yılda 1 faturayı bedavaya getirmek mümkün. Fatura limitlerinin düşürülmesiyle 2.7 milyon abone daha serbest tüketici oldu.

KOLAYCA DEĞİŞTİRİLEBİLİYOR

Son ayarlamayla 45 milyon abonenin 23.5 milyonu serbest tüketici grubuna dahil oldu. 23.5 milyon abone cep telefonu operatörü değiştirir gibi elektrik tedarik şirketini dilerse kolayca değiştirebilir. Piyasada lisanslı 214 şirket var. Sözleşmeyi bunlardan biriyle yapmak gerekiyor. EPDK, lisansı olan tüm tedarikçi şirketleri ‘epdk.org.tr’ internet adresindeki ‘serbest tüketici’ bölümünde yayınlıyor.

CEZA ÖDEMEDEN SÖZLEŞME İPTAL EDİLEBİLİYOR

İkili sözleşme yaptıktan sonra değişen sadece faturadaki şirket ismi oluyor. Burada önemli olan sözleşmeyi imzalayacağınız firmanın taahhütleri ve sözleşme hükümleri. Küçük indirimler için büyük taahhütler vermeyin. Yeni tedarikçisini seçip sözleşmeye imza atan abone, daha sonra kararını değiştirirse 14 gün içinde gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden sözleşmeden cayabilir.

E-DEVLET'E GİRİP KONTROL EDİLEBİLİYOR

EPDK; abonelerin mağdur olmaması için bir de portal oluşturdu. Tüketiciler, ‘tys-portal.epias.com.tr’ye e-Devlet şifresiyle giriş yaparak elektrik tüketim değerine, sayaç okuma tarihlerine bakıp, tedarikçi bilgilerini kontrol edebiliyor. Dolayısıyla tüm süreçler ve gelişmeler abonenin kontrolünde oluyor.

DAHA UCUZ FİYATLA ELEKTRİK

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi Encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, son düzenleme hakkında şunları söyledi:

“Elektrik tedarikçisi değiştirmek tüketicilere daha ucuz fiyat ve daha cazip koşullarla elektrik kullanma şansını veriyor. Özellikle internet üzerinden kurulabilen mesafeli sözleşmelerin tedarikçi değişikliği işlemlerinde kullanılmasıyla birlikte tüketicilerin tasarrufa ulaşmaları oldukça kolaylaştı. Tedarikçi değiştirmek isteyen tüketicilerin cazip bir tedarikçi bularak internet üzerinden ya da çağrı merkezlerinden sözleşme yapmaları yeterli.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler