Emekliler Sendikası: Eşitsizlikler kaldırılsın

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilmesinin 72’nci yılına dair açıklama yapan Emekliler Dayanışma Sendikası, emekliler arasında iyice belirginleşen eşitsizliğin kaldırılmasını istedi.

Emekliler Sendikası: Eşitsizlikler kaldırılsın

Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS), İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilmesinin 72’nci yılı nedeni ile uluslararası bağlayıcılığıyla günümüze kadar gelen bildirgede emeklilerin ve yaşlıların da insan haklarında yeri olduğuna dair yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada emekli ve yaşlıların haklarına dair bir programın olmadığına değinildi.

1982 yılında Viyana’da toplanan genel kurulda ilk kez “Dünya Yaşlanma Asamblesi” yapıldığı hatırlatılan açıklamada, bu ilkelerin "Uluslararası Yaşlı Hakları" olarak bağımsızlık, katılım, bakım, kendini gerçekleştirme, itibar başlıkları altında açıklandığına dikkat çekildi. Yaşlıların ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmeyi hedefleyen amaçlara değinilen açıklamada, “Yaşlılara her türlü sağlık hizmetleri, destek ve sosyal koruma sağlanmalı. Yaşlılara karşı her türlü şiddet ve ayrımcılık ortadan kaldırılmalı. Yaşlı yoksulluğunun bitmesi ve yaşlıların güvenle yaşlanması sağlanmalı. İnsan temel hak ve özgürlüklerinin yaşlılara tanınması ve gerçekleştirilmesi. Yaşlılar toplumun ekonomik, politik ve sosyal yaşamına tam ve etkili olarak katılmalı ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi vatandaşlık haklarına sahip olmalı diye tespit edilmişti” diye vurgulandı.

YAŞLILARA DÖNÜK BİR PROGRAM YOK

Türkiye’de emekli ve yaşlılara dönük bir programın olmadığına dikkat çekilen açıklamada, kamu emeklilik hakkının tüketilmesi nedeni ile yaşlılığın güvencesi olmadığının altı çizildi. Açıklamada “Emekli aylıkları emeklilerin on günlük zorunlu ihtiyaçlarını ancak karşılıyor ve sürekli azalıyor alım gücü düşüyor. Emekliler sağlık hizmetinin her kaleminin bedelini ödemeden tedavi olamıyor. Emekliler emekli gibi yaşayamıyor çalışmak zorunda kalıyor. Sosyal güvenlik yerine sosyal yardım diyen politikalarla emeklilerin yaşlıların yaşamı vahşi piyasa koşullarına terk edilmiş durumda” diye belirtildi.

'SORUNLAR ÖTELENMEMELİ'

Açıklamada, "Hızla yaşlanan bir toplum olarak emeklilerin yaşlıların sorunlarını görmezden gelmek ötelemek yerine sorunu dünya ve ülkemiz çapında fark etmek, ayrımcılık yerine eşitliğin sağlandığı bütün yaş gruplarını kapsayan bir toplum yaratmak için yaşlı haklarının geliştirilmesi, yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitlendirilmesi için çaba harcamalıyız" denildi.

Son olarak insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütlerine duyarlılık çağrısında bulunulan açıklamada iktidarın da sorumluluk alması gerektiğine değinildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler