Engellilerden MTV zammına tepki

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yapılacak yüzde 40 zammın engelli araçlarını da kapsayacağı açıklamalarına engelliler tepki gösterdi.

Engellilerden MTV zammına tepki

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV)  2018’de yüzde 40 zam yapılacağı açıklamalarına tepki gösteren Eski Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ömer Askan, engellilere yönelik pozitif ayrımcılığın olması gerektiğini belirtti.

Askan, söz konusu kararın usulsüzlükler yapıldığı iddiasıyla alındığını ancak, bu şekilde bütün engellilerin mağdur olduğunu söyledi.

ENGELLİLERİN TEPKİSİ

MTV zammına tepki gösteren Askan, engellilere sağlanan ÖTV'siz binek aracı alma imkanının vergisiz fiyatının da 70 bin liranın altına olan araçlarla sınırlandırılmasına işaret ederek, "Engelli vatandaşın bu ÖTV’den yaralanma hakları ne için devleti veya Maliye Bakanını rahatsız ediyor? Türkiye’de kaç bin engelli çalışıyor, ya da çalışan engelliler mi Türkiye’de otomobil sahibi oluyor, yoksa çalışmayan engelliler mi sahibi oluyor? Acaba kaç engelli vatandaşın 1,6 ve üstü otomobil alma şansları var. Sayın Bakan öncelikle onu bir araştırsın. Eğer gerçekten engelli vatandaşlarımızın aldıkları otomobillerle ilgili Türkiye ekonomisine gerçekten ağır yük ise biz de sayın Bakanın dediklerine katılıyoruz." dedi.

Milletvekillerinin aldığı maaşa dikkat çeken Askan, "Önce bunun hesabını yapsınlar. Siz engelli vatandaşa yasal olarak bu hakkı tanımışsınız. Bu yasada 5 yılda bir engelli vatandaşın araç alma şansı ve bir hayali var. O hayali de Sayın Bakanım, siz engelli vatandaşımıza çok görüyorsunuz. Ben bunu sizin vicdanınıza bırakıyorum. Umarın sayın Cumhurbaşkanı engelliler hakkında devreye girecek, yasa teklifi de geçerli olmayacak ve geçmeyecektir." ifadelerini kullandı.

ZAM ORANI DÜŞÜRÜLSÜN

Devletin engellilere tanımış olduğu hakkı iyiye kullanmayanlar hakkında işlem yapılmasını talep eden Askan, "Engelliğini kullanıp, kendi adına araç alıp başkasının hizmetine sunuyorsa devlete ve Bakana şu çağrıyı yapıyorum; lütfen bu konu araştırılsın. Kaç tane engelli vatandaş bu işi yapmışsa lütfen devlet engelli vatandaşa tanımış olduğu o hakkı bir daha tanımasın ve ÖTV’sini de vatandaştan geri alsın. Ama geriye kalan engelli vatandaşların, hayalleri olanların bu araçları alması da birkaç kişi yüzünden engel olmak da üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur." şeklinde konuştu.  (İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler