Görüş Bildir

Esnaf mennun

Havaların soğumasıyla beraber odun satışlarında hareketliliğin olduğunu belirten Diyarbakır'daki oduncu esnafı, oduna olan talebin geçmiş yıllara nispeten daha fazla olduğunu ifade etti.

Esnaf mennun

Diyarbakır'da oduncular sitesindeki odun satıcıları, bu yılki satışlardaki artışın her sene dağıtılan kömür yardımının bu yıl yapılmamasından kaynaklı olduğunu belirttiler.

Odun satışlarını olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörlerden biri; şehirleşmeyle beraber doğalgaz tüketimi ve kaymakamlıklar tarafından dağıtılan kömür yardımlarıdır.

Bu sene gerek doğalgaz faturalarına yansıyan zamlı tutarlar ve gerekse sosyal yardım olarak kömür dağıtımının gerçekleşmemesi halkı odun almaya sevk etti.

Doğalgazda olduğu gibi odun fiyatlarında da bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden oduncu esnafından Rauf Bozyıl, bu yıl oduna yüzde 20'lik bir zammın yapıldığını belirterek "Bu seneki odun satışlarımız geçen yıla nispeten daha iyidir. Odunun geçen seneki fiyatı 650, bu yılki fiyatı ise 750 liradır. Artışın sebebi ise odunların çevre illerden getirtilmesidir. Bu nedenle de oduna ton başına 100 liralık bir zam geldi." dedi.

"GEÇTİĞİMİZ SON 10 YILIN EN İYİ ODUN SATIŞINI GÖRÜYORUZ"

Şömine kullanıcılarının tercih ettiği odun türü hakkında bilgi aktaran Bozyıl, "Şu anda vatandaşın yöneldiği odun prinçman dediğimiz genç gülle şeklinde yarma yapılı odunlardır. Normal odunlar da satılıyor ama bu odun türü geç yanma özelliğine sahiptir. Şöminede dayanıklı olduğundan daha çok prinçman dediğimiz odunlar tercih ediliyor." ifadelerini kullandı.

Odun satışlarının artmasında bu sene yapılmayan kömür yardımının etkisinin olduğunu vurgulayan oduncu esnafından Serdar Yılmaz ise, "Bu yıl odun satışlarında bayağı bir yoğunluk var. Bunun birinci nedeni bu yıl doğalgaza ciddi bir zam geldi. 2'nci nedeni ise her yıl yapılan kömür yardımının bu yıl yapılmamasıdır. Vatandaş da kömür yardımı alamadığından dolayı oduna yöneldi. Geçtiğimiz son 10 yılın en iyi odun satışı diyebiliriz." dedi.

Tüketicilerin en çok tercih ettiği odun türlerine değinen Yılmaz, "Genelde sattığımız odunlar, Kulp, Muş, Siirt ve Şırnak'tan gelir. Bunlar içerisinde en çok tüketilen odun türleri ise meşe, baro ve mazı dediğimiz odunlardır." diye belirtti.

"DOĞALGAZ TÜKETİMİ ODUN SATIŞLARINI ETKİLİYOR"

Odunu en çok tercih eden kesimin doğalgazın olmadığı mahalleler olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Odun fiyatlarına bu yıl yüzde 20 zam yapıldı. Geçen sene tonu 500 lira olan odun, bu yıl 600 liraya yükseldi. Tabi bu yapılan 100 liralık zam da ister istemez vatandaşı etkiliyor." şeklinde konuştu.

Yılmaz, "Doğalgaz tüketiminin odun satışlarına etkisi oluyor. Doğalgazın gitmediği mahallelere kömür yardımı yapılıyordu ve bu semtlerde odun tercih edilmezdi. Şimdi ise kömür yardımı durdurulduğundan, oduna yöneliş oldu. Aynı zamanda daha önce bir eve doğalgaz tesisatının bağlanması 5 bin liraya mal olurken şimdi yaklaşık 15 bin lira gibi bir masraf oluşturuyor. Bu masrafı yüklenemeyenler mecburen yine oduna yöneliyor." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi