Günlük Döviz Kurları (24 Kasım 2015) – Dolar dibe vurdu

Dolar ne kadar oldu? Son zamanlarda en çok sorulan sorulardan biri de dolar fiyatı oldu. Serbest piyasalardaki en güncel gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz. Hükümet kurma süreci bugün tamamlandı ve yeni kabine belli oldu. Bu gelişmeler ile ABD Dolarında ufak çaplı hareketlilik yaşandı. Peki döviz kurlarında son durum nedir? İşte 24 Kasım 2015 günlük döviz kurları rakamları ve dolar fiyatında yaşanan son gelişmeler.

Günlük Döviz Kurları (24 Kasım 2015) – Dolar dibe vurdu

İstanbul ve Ankara serbest piyasalarında alınıp satılan döviz türlerinin, önceki ve bugün itibarıyla alış, satış fiyatları şöyle:

PAZARTESİ SALI

                        Alış     Satış     Alış    Satış

ABD Doları    2,8400 2,8450 2,8720 2,8790

Avro               3,0200 3,0300 3,0570 3,0630

Sterlin             4,2700 4,3500 4,2800 4,3500

İsviçre Frangı 2,7500 2,8000 2,7700 2,8300

ANKARA

ABD Doları      2,8330 2,8530 2,8660 2,8860

Avro                 3,0130 3,0380 3,0550 3,0800

Sterlin              4,2800 4,3520 4,3010 4,3780

EKONOMİSTLER TCMB FAİZ KARARINI DEĞERLENDİRDİ

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına yönelik beklentilerin aralık ayı toplantısına yoğunlaştığına işaret ederek, "Bunun gerçekleşmesi durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da aralık toplantısında harekete geçme eğiliminde olacağını düşünmekteyiz" dedi.

AA muhabirine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bürümcekçi, faiz oranlarının beklentiler doğrultusunda değiştirilmediğini anımsatarak, para politikasında "sıkı duruş" vurgusunun korunduğunu söyledi.

Kurulun, likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını da belirttiğini aktaran Bürümcekçi, temel ekonomik büyüklüklere ilişkin değerlendirmelerde ise ufak değişikliklerin bulunduğuna dikkati çekti.

Bürümcekçi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralıkta harekete geçme ihtimalinin çok artması sonrasında, TCMB'nin de para politikası çerçevesini sadeleştirmeye başlamasının beklenebileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Son veriler ve Fed yetkililerinden gelen açıklamalarla faiz artışına yönelik beklentiler aralık ayı toplantısına yoğunlaştı. Bunun gerçekleşmesi durumunda TCMB'nin de aralık toplantısında harekete geçme eğiliminde olacağını düşünmekteyiz. Sadeleştirmenin esas olarak, mevcut faiz koridoru kapsamında çoklu faiz uygulamasından yeniden tek faizin ağırlık kazanacağı konvansiyonel para politikası uygulamasına dönüş anlamına geleceğini düşünüyoruz.

Dolayısıyla kademeli geçiş senaryosunda, TCMB bir yandan küçük adımlarla haftalık repo faizini yükseltirken benzer oranlarla faiz koridorunu alt banttan daraltmaya yönelecektir. Tüm fonlama araçları dikkate alınarak hesaplanan efektif fonlama oranının yüzde 9,5 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, nihai olarak politika faiz oranının yüzde 9,0-9,5 aralığında olabileceğini, koridor üst sınırının ise değişmeyeceğini tahmin etmekteyiz."

"SIKI PARA POLİTİKASI, BUNDAN SONRA DA DEVAM EDEBİLİR"

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de TCMB'nin faizlerde değişikliğe gitmemesinin beklenen bir karar olduğunu dile getirdi.

Matys, TL'nin eylül ayından bu yana dolar karşısında düşüşe geçtiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"TCMB de TL'nin bu performansı karşısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Ben sıkı para politikasının bundan sonra da devam edebileceğini düşünüyorum. TL'nin istikrarına devam etmesi durumunda, TCMB Fed'in olası bir faiz faiz artırımına karşı eylemde bulunmayabilir. Bununla birlikte Fed'in faizleri ılımlı düzeyde artırması, TL'ye yönelik aşağı yönlü riskleri de sınırlandırabilir, ancak bu durum TL'nin önemli bir kazanç sağlayacağı anlamına da gelmez."

AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesinin ardından tüketici güven endeksinin kasım ayında 62,78 seviyesinden 77,1'e yükseldiğine dikkati çeken Matys, endeksin bu yükselişinde TL'nin performansının da etkili olduğunu ifade etti.

Matys, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 civarında büyüme gerçekleştirebileceği öngörüsünde bulunarak, "Avrupa Birliği'ndeki (AB) pozitif görünümün etkisiyle Türkiye'nin ihracatı gelecek yıl büyümeyi olumlu etkileyebilir, enflasyon baskısı da azabilir. Eğer TL bu istikrarını devam ettirirse TCMB, faiz artırımı gibi bir eylemde bulunmayacaktır" diye konuştu.

"SIKI DURUŞUN KORUNDUĞU BİR EĞİLİM SÖZ KONUSU"

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise politika faiz göstergelerinde herhangi bir değişiklik yapılmamasına ek olarak, yayımlanan faiz notunda da genel ekonomik görünüm çerçevesinin aynı tutulduğunu dile getirdi.

Enflasyon görünümüne ilişkin, döviz kuru ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın önemli risk unsurları olarak belirlendiğini aktaran Tokalı, "Gelecek dönem para politikası ile ilgili sıkı duruşun korunduğu bir eğilim söz konusu. Kısa vade politika duruşu olarak da Fed'in normalleşmesi faiz artırımıyla başlayana kadar, likidite yönetiminin hakim olduğu faiz artırımının gerçekleştiği durumda ise politika faiz göstergelerinin de devreye girmesiyle sıkılaştırma eğiliminin belirginleştiği bir çerçeve beklentimizi koruyoruz" değerlendirmelerini yaptı.

Tokalı, bugünkü faiz notunda Fed'in politikalarına yönelik bir beklentinin yer almadığına işaret ederek, yarın ekonomistlerle yapılacak toplantıda bu konuda daha fazla detay görülebileceğini sözlerine ekledi.

MERKEZ BANKASI FAİZE DOKUNMADI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugünkü toplantısında faizleri değiştirmedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCMB), Kasım 2015 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları; gecelik faiz oranları marjinal fonlama oranı yüzde 10,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5, geç likidite penceresi faiz oranlarını ise geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranının da yüzde 12,25 olarak açıkladı.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonu net ihracat lehine değişmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır".

Kaynak: Diyarbakır Söz