İşsiz kalanlar işportacılığa yöneldi

Diyarbakır’da son günlerde her köşe başında tezgah kurup seyyar satıcılık yapanlarla karşılaşmak mümkün. İşportacılık yapanlar, geçim derdi nedeniyle bu işe başladıklarını söyledi.

İşsiz kalanlar işportacılığa yöneldi

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne göre, pandemi koşullarında kentte yaklaşık 35 bin kişi işsiz kaldı, 850 esnaf kepenk kapattı.

Ekonomik krizin üstüne Covid-19 salgını da gelince işsiz kalan birçok kişi çareyi işportacılıkta buldu.

Kepenk kapatan esnaflardan biri olan Hikmet Deniz, “Dükkanım vardı, fakat iş olmadığı için kira ödeyemiyordum. Bu işi yaparak çocuklarım için ekmek parası çıkarmak istiyorum ama o da çıkmıyor. Şimdi elektrik ve su faturalarımız cezaya düşmüş. Çünkü herhangi bir gelir yok. Başka da ne yapabilirim ki, hırsızlık mı yapalım, mecburen bu işi yapıyoruz” dedi.

Seyyar satıcılık yapan Rüzgar Al, pandemiden önce bir mağazada satış müdürü olarak çalıştığını ancak koşullar nedeniyle işten çıkarıldığını söyledi.

Üniversite mezunu Al, “Nişanlanalı 10 gün olmuştu ki işten çıkarıldım. Babam hasta, akciğer kanseri, tedaviye, ilaca ihtiyacı var. Seyyar satıcılık da olmasa ne yapacağız, başka da iş yok. Hastane masrafları sigortadan da karşılanmıyor artık” diye konuştu.

İŞPORTAYA YÖNELDİLER

Diyarbakır’ın hemen her köşesinde seyyar satıcılarla karşılaşmak olağan olmuşt durumda. Dağkapı Meydanı da bu yerlerden biri.

Zeyneddin Aykur, “Evde boş oturacağıma çocuklarımın rızkını kazanayım diye bu işi yapıyorum. Kimseye muhtaç olmamak için çalışıyorum” dedi.

Köyleri yakıldığı için kente yerleşmek zorunda kaldıklarını belirten Ali Dere de, seyyar satıcılık dışında çalışacak iş bulamadığını belirtti.

Kurduğu seyyar tezgahta elbise satan Derviş Farqin, “Belediye engelliyor haklıdırlar ama biz de haklıyız. Bu işi yapmamızı istemiyorlarsa o zaman bize iş versinler” ifadelerini kullandı.

Seyyar tezgahta ciğer satan Mehmet Ekici de, “Mekanımız vardı kapattık. Şimdi burada ciğer satıyorum. Belediye gelip buradan kaldırmamızı söylüyor. Bu kışın ne yapabiliriz ki, nasıl ödeyeceğiz kiramızı, nasıl masraflarımızı karşılayacağız” dedi.

Seyyar Satıcılar Derneği’ne göre Türkiye’de 6,5 milyon fazla seyyar satıcı bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz