Görüş Bildir

Mal bildirimi yapmayan memura ceza

Mal bildirimi yapmayan memura ceza

Mal bildirimi yapmayan memura ceza
Anayasa Mahkemesi, krediyle satın aldığı aracın mal bildirimini bir aylık süresi içinde yapmayan memura kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesini öngören yasa hükmünü anayasaya aykırı bulmadı.

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde teknik işler ve satın alma memuru olarak görev yapan bir kişi, Diyarbakır Valiliği tarafından verilen 1 yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının iptali istemiyle Diyarbakır 1. İdare Mahkemesinde dava açtı.

Mahkeme, Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin ''d'' bendinin ''belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak'' şeklindeki (j) alt bendinin anayasanın ''hukuk devleti'' ve ''cezanın yasallığı'' ilkelerine aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruda, davacı memurun aracı banka kredisiyle aldığı ve ödemenin devam etmesi sebebiyle mal varlığında kesin bir artış meydana gelmediğini ileri sürdüğü belirtilerek, rehinli aracın rehin kalktığında mı, tescil tarihinde mi edinilmiş sayıldığının yasada açıkça düzenlenmediğine dikkati çekildi.

Bu hükümle mal bildiriminde bulunmanın memurun ödev ve sorumluluklarından birisi olarak sayıldığı anlatılan kararda, yasanın 125. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde de, belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamanın kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren bir eylem olarak öngörüldüğü belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi