Görüş Bildir

Mardin esnafı: Artık çorba bile kaynamıyor

Son dönemlerde ekonomide yaşanan gidişat nedeniyle batma noktasına gelen Mardin esnafı, borçlandığını belirterek, “Ya hep birlikte batacağız ya da el ele verip bu durumu aşacağız” dedi.

Mardin esnafı: Artık çorba bile kaynamıyor

Dünyayı saran Koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ekonomik kriz yaşamı her alanda zorluyor. Virüsten dolayı turistlerin uğramadığı Mardin’de de ekonomi durma noktasına geldi. Kent esnafı günlerce tek bir malzeme satamadan dükkanını açıp, kapatıyor. Esnaf, daha önce evlerinde iyi kötü bir çorbanın kaynadığını şimdi ise “çorba kaynamıyor” diye konuştu.

‘EL ELE VERECEĞİZ’

Esnaflardan Hayrullah Atay, Kovid-19 nedeniyle turist gelmediğini belirterek, “Ne esnafın işi iyiye gidiyor. İş konusuna hayat zorlaşmaya başladı. Mardin turizmle kalkınıyor, turist gelmedi mi, iş olmuyor. Bazen 10 güne yakın siftah yapmadan dükkanımızı kapattığımız oluyor. Şuanda turistlerin gelmeme sebebi virüs ama şuanda virüsün en yüksek seviyede olduğu il Mardin’dir. Bu da haliyle bizim işlerimizi de kötü etkiliyor. Ya biraz müsamaha göstererek, esnaf olarak el ele vererek, bununla mücadele etmeye çalışacağız ya da hep birlikte batacağız. Ekonomik krize karşı tek çözüm olumsuzluklara karşı olumlu hareket edebilmek. Şuanda yaptığımız her şey aleyhimize dönüyor. Bu yüzden bunu lehimize döndürebilmeliyiz. Ama nasıl?” diye sordu.

‘BORÇLANDIK’

Esnaflardan Murat Donat da dükkanlarında akşama kadar boş boş oturduklarını belirterek, “İş yok. Kiradayız. Aybaşı geldiği zaman da kiranın yarısını ödüyoruz, yarısı da kalıyor. Daha önceleri hiç olmazsa kiralarımızı ödeyebiliyorduk ama şimdi virüsün de etkisiyle kiralarımızı ödeyemiyoruz. Borçlandık. Daha önce çorba kaynıyordu ama şimdi çorba kaynamıyor. Önceden çok rahat sattığımız malı şimdi satamıyoruz. 20 yıl öncesi işler çok iyiydi ama şimdi iyi desek kendimizi kandırmış oluruz” dedi.

TURİSTLER GELMİYOR

Esnaflardan Ömer Aysevim ise pandemi sürecinin kendileri için oldukça zor bir süreç olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “İşletmelerin kapatılması, tedbirlerin alınması bizi haliyle etkiledi. Fakat bu süreçte en fazla düşündüğümüz şey kazanacağımız kazanç yerine, sağlığımızın yerinde olması. Mardin Mezopotamya Ovası’nın tam ortasında, İpekyolu’nun tam geçiş noktasında. Son 20 yıldır turizm geliri gayet iyi. Pandemiden kaynaklı turistler  geziye gelmiyor. Bundan kaynaklı da işlerimiz çok durgun.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi