Görüş Bildir

Marketlerde yağ satışı sınırlandırıldı

Mutfağın vazgeçilmezi olan ayçiçek yağı fiyatı son aylarda fahiş oranda arttı. Yağ temininde sıkıntı yaşamaya başlayan market işletmecileri, yağ satışına sınırlama getirdi.

Marketlerde yağ satışı sınırlandırıldı

Bölge illerinde, ellerindeki kısıtlı yağı tüm tüketicilere ulaştırmak için sınırlı satış yöntemini kullanan kimi marketler, tüketicilerin mağdur olmaması için market raflarında yağ satışlarında sınırlama getirdi.

Fabrikalardan yeterli miktarda yağ satın alamadıklarını, bu nedenle yağ satışlarını bir adetle sınırladıklarını ifade eden market işletmecisi Osman Dursun, bu durumdan ne tüketicilerin ne de kendilerinin memnun olduğunu kaydetti.

Yağ fiyatlarının daha da artmasını isteyen kimi fabrikaların stok yapma yoluna gittiğine dikkat çeken Dursun, hükümetin stokçuluk yapanlara yönelik acil bir önlem alması gerektiğini ifade etti.

“MÜŞTERİLERİMİZ MAĞDUR OLMASIN İSTİYORUZ”

Dursun, son bir yılda yağ fiyatlarının fahiş oranda arttığına vurgu yaptı. Artışların önüne bir türlü geçilemediğini belirten Dursun, esnaf olarak büyük fabrikalardan yağ temin etmekte sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Fabrikaların istedikleri oranda yağ göndermediğini dile getiren Dursun, “200 koli yağ siparişimizde bize 20 veya 30 koli gönderiyorlar. Bizde müşterilerimiz mağdur olmasın ve her gelen müşterimiz yağ alabilsin diye kişi başı bir adet sınırı koyduk. Bununla beraber yağ fiyatlarımızı da uygun tutup karaborsacılara fırsat vermek istemiyoruz.” dedi.

“UYGUN FİYATA YAĞ BULAMIYORUZ”

Bir yıl içerisinde yağ fiyatlarının iki katına çıktığını aktaran Dursun, konuşmasına şöyle devam etti: “Geçen sene 18 litrelik bir teneke yağın fiyatı 180 ila 200 lira civarındayken şu anda 350 ila 400 lira arasında gidip geliyor. Tabi o fiyatlara da biz piyasada bulamıyoruz. Bize 350 ila 370 lira fiyat veriliyor. İstememize rağmen de çoğu zaman bize gönderilmiyor. Geçen sene 5 litre yağın fiyatı ise 60-65 lirayken şu anda 5 litre teneke yağın fiyatı 105-110 liranın üstüne çıkmış durumda. Şu anda elimizde bulunan yağlar bir ay önce aldığımız yağlar olduğu için 100 liraya satabiliyoruz. Ama yeni fiyata yağ alırsak 120-130 liraya satmamız gerekiyor.”

“YAĞI STOKLAYIP FİYATINI YÜKSELTMEK İSTİYORLAR”

Bazı büyük fabrikaların yağda stok yapma yoluna gittikleri duyumunu aldıklarını belirten Dursun, “Bunun nedeni ise şu anda 300 liraya verecekleri yağı stoklayıp bir ay sonra 400 liraya çıkarmak istediklerindendir. Bu şekilde piyasaya yağ sürmeyerek hem yağ fiyatlarının yükselmesine neden oluyorlar hem de insanları mağdur edip çözümü başka yerlerde aramaya sevk ediyorlar.” diye konuştu.

“STOK YAPANLARA CEZA VERİLMEZSE FİYATLAR DÜŞMEZ”

Yetkililerin stokçulara karşı acil bir önlem alması gerektiğini kaydeden Dursun şunları söyledi: “Hükümetin şu anda yapması gereken en önemli şey yağ stoku yapan tedarikçilerinin depolarını denetleyip stok yapanlara ceza vermeleridir. Büyük firmalar ellerinde stok yağ bulundurduğu sürece fiyatlar düşmez. Devlet stok yapanlara müdahale edip piyasaya yağ girmesini sağlarsa yağ fiyatları kendiliğinden düşecektir.”

“HÜKÜMET BU DURUMA EL ATMALI”

Temel gıda maddelerinde yaşanan fiyat artışlardan en çok kendilerinin etkilendiğini belirten vatandaşlar ise yetkililere çağrıda bulundu. Bugün yağa, başka bir gün ise diğer ürünlere sınırlama geleceğini söyleyen İhsan Kaya, “5 litre teneke yemeklik sıvı yağın fiyatı 105 lirayı geçmiş durumda. Son bir buçuk aydır yağ fiyatlarının üstüne yüzde 50 zam geldi. Artan bu fiyatın stokçulardan kaynaklandığını düşünüyorum. Vatandaş bu durum karşısından ne yapacağını bilemediğinden perişan halde. Bugün bir teneke yağa bir adet sınırı geldiyse yarın başka şeylere de gelecek. Daha önce Toprak Mahsulleri Ofisinden uygun fiyata yağ alıyorduk şimdi o da yok. Yağ mutfakların vazgeçilmezidir, yağ olmadan hiçbir şey olmaz. Hükümet bu duruma el atması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“ALDIĞIMIZ MAAŞ AYIN YARISINDA BİTİYOR”

Marketten alışveriş yapan bir diğer vatandaş Hasan Arıtekin ise şunları söyledi: “Hayat pahalılığından artık bir şey alınamıyor. Eskiden bir kişi aileyi geçindirebiliyordu ama şu anda maaş alındıktan sonra ayın yarısı olmadan para tükeniyor. Eskiden bir sepet eşyayı 300 lira civarında doldururken şu anda ise bin liraya bile alamıyoruz. Halk tükenmiş durumda. Daha önce 4 litre yağı 30 liraya alıyorduk şu anda 80 lira üzerinde satılıyor. Bu artışlar karşısında hiçbir denetleme yok. Birileri sanki bilerek ülkemizi çökertmeye çalışıyor. Hükümet tarafından bu sorunlara çare bulunması gerekiyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi