Mezarda emeklilik istemiyoruz

'Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ (EYT) mağduriyetlerine neden olduğunu savundukları yasanın 20'nci yılında Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda miting düzenledi.

Mezarda emeklilik istemiyoruz

8 Eylül 1999 öncesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu olarak çalışma hayatına başlayan ancak dönemin koalisyon hükümetince çıkarılan 4447 Sayılı Kanun’un geriye dönük işletilmesiyle mağdur edildiklerini ve emeklilik hakları için hükümetin adım atmasını talep eden yüzlerce kişi Ankara’da, Tandoğan Meydanı’nda miting düzenledi.

 ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) eylemlerine Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) yanı sıra CHP ve İYİ Partili milletvekilleri de destek verdi.

MEYDAN SİYAH BALONLARLA DONATILDI

“Haydi bastır EYT, duysun bizi Türkiye” şarkısı eşliğinde başlayan mitingde “Emeklilik hakkımız söke söke alırız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. ‘EYT’ yazılı siyah balonlarla donatılan Tandoğan Meydanı’nı dolduranlar, ‘30 Kupon Karşılığı Değil, 30 Yıllığın Emeği Karşılığı’, ‘Mezarda Emeklilik İstemiyoruz’, ‘Patron Yaşlı Devlet’e Genç, Bizlere Kim İş Verecek’ pankartları taşındı.

EYT’lilerin eyleminde tepki çeken diğer başlıklar ise kıdem tazminatı ve bireysel emeklilik sistemi oldu. Yüzlerce kişi kıdem tazminatının kaldırılmasına ve çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik sisteminin uygulanmasına tepki gösterdi.

 ‘YARIN GENÇLERİN DE BAŞINA GELECEK’

50 yaşındaki Hüseyin Piyan Ankara’daki EYT’lilerin mitingine bastonuyla ve takma sakalıyla katıldı. 1999 öncesinde düzenlemeye tabi olduğunu haklarının gasp edildiğini ifade eden Piyan, “Bu yaşta mı emekli olacağız diye bu sakal ve bastonla mitinge katıldım. Ölünce emekli olmak istemiyoruz. Yarın gençlerin de başına gelecek, bu yüzden hep beraber haklarımız için ses çıkarmamız gerekiyor” diye konuştu.

Ankara’daki mitinge baston ve takma sakal ile katılan 50 yaşındaki Hüseyin Piyan, “Ölünce emekli olmak istemiyoruz” dedi.

‘TALEPLERİMİZİ SÖYLEYİNCE TUZU KURU DENİYOR’

52 yaşındaki Şerife Koç ise 30 yıldır çalıştığını ve hakkını kazanmasına rağmen emekli olamadığını ifade ederek, “Biz taleplerimizi söyleyince ‘bunların da tuzu kuru’ deniyor. Ben bir süre daha çalışabilirim ama yaşlanınca bir işin elinden tutamaz olacağız. Bizim hakkımızı versinler biz bu ülkeye onlardan daha iyi hizmet vermeye devam ederiz” diye konuştu.

ERDOĞAN’A İLETMEK İÇİN İMZA KAMPANYASI

Öte yandan EYT’liler emeklilik hakları için harekete geçilmesini ve düzenleme yapılmasını talep ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmek üzere imza kampanyası başlattı. Yüzlerce kişi alanda dolaşan dilekçeyi imzaladı. Binin üzerindeki imzanın Cumhurbaşkanlığına iletileceği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz