Görüş Bildir

Pekcan Diyarbakır’ı dinledi

Pekcan, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak Diyarbakır'ın turizm, tarım, sanayi sektörlerindeki potansiyelini realize edeceklerini söyledi.

Pekcan Diyarbakır’ı dinledi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya,Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil,Diyarbakır Esnaf  ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Diyarbakırlı iş insanları ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Oda Başkanları ve İş Adamları, Pekcan'a Diyarbakır'ın talep ve sorunlarını ilettiler.

Toplantıda bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Pekcan, Diyarbakırlı iş dünyasının talep ve önerilerini dinledi. İstişareye çok önem verdiklerini, bu kapsamda düzenli olarak sivil toplum kuruluşu başkanları ile istişare toplantıları yaptıklarını anlatan Pekcan, Diyarbakırlı iş dünyasının talep ve önerilerinin de takipçisi olacaklarını söyledi.

DİYARBAKIR'IN HEDEFLERİ

Diyarbakır'ın turizm, tarım, sanayi sektörlerinin tamamında iddialı, çok boyutlu ekonomiye sahip bir çekim merkezi olduğuna işaret eden Pekcan, "Diyarbakır’ın başta sanayi olmak üzere tüm bu alanlarda potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu ama potansiyelin altında faaliyet gösterdiğini değerlendiriyorum. İnşallah birlikte çalışarak bu potansiyeli daha iyi realize edeceğiz." dedi.

Diyarbakır’ın geçen yıl 200 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Pekcan, bu rakamın Diyarbakır’ın potansiyelinin çok altında olduğunu söyledi.

Pekcan, Diyarbakır’a geçen yıl 2,4 milyon lira tutarında ihracat desteği sağlandığına değinerek, Diyarbakır’da Ticaret Bakanlığının desteğiyle devam eden halen iki Ur-Ge projesinin olmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Bakanlığın Sanal Ticaret Akademisi, Kolay İhracat Platformu gibi kolay destek portalları hakkında bilgi veren Pekcan, "Diyarbakır'ımızdan ulusal ve uluslararası markalar çıkması için de yanındayız. Bunlara özel pazara giriş destekleri, danışmanlık hizmetleri gibi çeşitli destek mekanizmalarımız var. Sanal ticaret akademisi ile de iç ticaret, dış ticaret girişimcilik eğitimleri veriyoruz." diye konuştu.

771 POTANSİYELLİ FİRLA

İhracatı ülke geneline yaymak ve iller arasındaki ihracat farklılıklarını en aza indirmek amacıyla 81 İlde İhracata İlk Adım Programı başlattıklarını anımsatan Pekcan, bu kapsamda 76 ilde 15 bin 770, Diyarbakır’da da 771 potansiyel ihracatçı firma tespit ettiklerini bildirdi.

Pekcan, potansiyel ihracatçı firmalarla 6 ay süreyle birebir çalışarak onlara mentorluk vereceklerini ve KOBİ’lerin, küçük işletmelerin, kooperatiflerin ihracat yapmasını destekleyeceklerini söyledi.

Kooperatifçilik çalışmalarına da değinen Pekcan, kadın ve genç girişimciliğin yanı sıra kadın kooperatifçiliğine de çok önem verdiklerini ifade etti.

Pekcan, tek tek küçük kooperatifler yerine birlik olunarak ihracatçı, güçlü, büyük istihdam yaratan kooperatiflere yönelinmesi gerektiğini vurguladı.

Ticaret Bakanlığının ve bağlı kuruluşlarının her zaman Diyarbakır iş dünyasının yanında olduğunu belirten Pekcan, Diyarbakır’ın iç ve dış ticarette çok daha iyi bir konuma sahip olması için bakanlık desteklerinden daha iyi faydalanılmasını beklediklerini kaydetti.

KAYA ''DESTEKLER ARTIRILMALI''

DTSO  Başkanı Mehmet Kaya Eximbank Şube Müdürlüğü’nün açılması, ilin gümrük altyapısının ve ihracat kapasitesinin geliştirilmesi, Irak ile ihracatta karşılaşılan sorunlar, fuar organizasyonlarının desteklenmesi, bölgesel kooperatif fuarının organize edilmesi ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesine yönelik talep ve sorunları aktardı.

Diyarbakır ilinin mevcut ihracatının üzerinde bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, ihracatın geliştirilmesi için Bakanlıkça sunulan desteklerin bölgede arttırılması, hava alanında geçici gümrük alanı gibi altyapının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. İlde üretim yapan işletme sayısının oldukça altında işletmelerin ihracat yaptığını ve işletmelerin ihracata yönlendirilmesi için özellikle finansal desteklerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

YEŞİL,''POZİTİF AYRIMCILIK YAPILSIN''

DTB Başkanı Engin Yeşil'de lisanslı depoculuk ile ilgili yerelin ihtiyacını, lisanslı depoculukta karşılaşılan sorunlar, teminat sorunu ve tarımsal ürün borsasında yaşanan sorunlar ve talepleri aktardı.

Borsamızın stratejik planda 1. öncelik olarak yer verdiği pamuk lisanslı depo çalışmaları doğrultusunda fizibilite raporları hazırlanmıştır. Ancak kurulum maliyetinin oldukça yüksek olması nedeniyle Borsamızın gerek mevcut imkânları ve gerekse de kredi ile lisanslı depo yapabilme imkânı mali açıdan bulunmadığı için çalışmalarımız durma aşamasına gelmiştir. Bu nedenle özellikle Bakanlığımızın bu konuda Borsamızın bu projesine destek vererek katkı sağlamasını ve gerek bölge ve gerekse ülkemiz için stratejik bir ürün olan pamuk üretiminin ve ticaretinin merkezi olacak ilimize pozitif ayırımcılık yapılmasını talep etmekteyiz."dedi.

DTB Başkanı Yeşil ayrıca, Lisanslı depolara giren ürünlere göre bölgesel şartlar ve ürüne göre fire oranlarının belirlenmesini ve üreticilerin  lisanlı depoculukta yaşamış olduğu sorunları dile getirdi.

EBEDİNOĞLU ''ÖZEL DESTEK VERİLMELİ''

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ise , pandemi döneminde esnafların karşılaştıkları finansal sorunları, esnaf kredilerine erişimde bölgesel düzeyde yaşanan farklılıkları ve pandemi döneminde alınan tedbirler kapsamında kapatılan işletmeler ile ilgili özel destek paketleri hususunda değerlendirmelerde bulunarak yaşanan sorunları aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi