Görüş Bildir

Sebze ateş pahası!

Bayram telaşı vatandaşı sararken, sebze ve meyve tezgahlarına yaklaşılamıyor. Domatesin fiyatı bazı tezgahlarda 6 lirayı bulurken, soğan 3,50 liradan satışa çıkarıldı.

Sebze ateş pahası!

Ramazan Baramı'na 24 saat kala, Çarşı-Pazar kalabalıklarla taşarken, sebze ve meyve fiyatları el yakmaya devam ediyor. Mutfakların vazgeçilmezi olan domatesin fiyatı bazı tezgahlarda 6 lirayı bulurken, soğan 3,50 liradan satışa çıkarıldı. Bayrama fiyatlar nedeniyle buruk giren vatandaşlar yetkililerden çarşı ve pazarlardaki fiyatlara el atmasını istedi.

“YETKİLİLER PAZARA GİRSİN DE VATANDAŞIN HALİNİ GÖRSÜN”

Behçet Yaşa, “Fiyatlar ateş pahası kimse alamıyor. Emekliyim her şeyden kısarak alabiliyorum ancak. Bu düzen olduğu ve bizde de bu zihniyet olduğu sürece vur kafasına al cebindekini. Dolarları avroları kaçıranlardan kimse hesap sormuyor ama emekliye bir kilo domates çok görülüyor. Devlet emekliye 100 TL ikramiye verdi ama bu emekliyi etkilemedi. Bugünkü şartlarda ne geliyor ki o paraya. Domatesin kilosu 6 lira, limonun kilosu 7 lira, soğanın kilosu üç buçuk lira iken neyimize yetecek. Sekiz nüfusa bakıyorum emekli ve tek maaşla. Benim gibi milyonlarca insan var.700 TL alan BAĞKUR’luyu bile emekli sayıyorlar.700 TL ye ne gelir pazara girip görsünler vatandaşın halini. Yetkililer milletvekillileri seçim öncesi sokaklarda zırhlı araçlarla dolaşıyorlar gelsinler milletin halini görsünler öyle sokaklarda gezmeyle olmuyor.”

“DOLAR, ALTIN ZAMLANDIĞI İÇİN PAZARI DA HALİYLE ETKİLEMİŞ DURUMDA”

Ramazan Kocakaya, “Satışlarımız kötü fiyatlar yükselmiş durumda. Dolar, altın zamlandığı için pazarı da haliyle etkilemiş durumda. Örneğin bir kamyon nakliyesi Adana’dan Diyarbakır’a 1500 lira iken şuan 2500 liraya nakliye geliyor. Ortalama 1000 lira fark olunca dolayısıyla bu da sebzeye yansıyacak. Geçen bayrama göre vatandaşın alım gücünde yüzde yetmişlik bir azalma görüyoruz. Fiyatlar daha uygundu. Misal bir vatandaş sebzesini meyvesini alsaydı ortalama bir 45 lira öderdi. Şuan küçük bir yeşillik alan otuz kırk lira öder. Sebze meyvede alırsa en az yüz liranın üstü öder.”

“YUMURTA KOLİSİ 15 LİRA, KİMSE ALAMIYOR”

Yumurtacı Halim amca, “Herkesinki gibi benim işlerimde kesat. Havaların ısınması ve fiyatların zamlanması yumurtayı da etkiledi. Fiyat yüksek olduğu için kimse almıyor. Yumurta kolisi eskiden on iki iken şimdi on beş lira olmuş. Bayramın da etkisi var artışlarda.”

“YALNIZCA BİR KİLO ALABİLDİM”

Ayşe Teyze, “Emekliyiz alacak gücümüz yok. Torunlar gelecek diye ancak bir kilo sebze alabildim. başka da bir şey alamıyorum. Pazar yapmak için geldik ama maalesef eli boş dönüyoruz. Eve her şey ateş pahası. Pazardaki bu fiyatların artmasına bir anlam veremiyoruz gerçekten.”

“ÜZÜM YAPRAĞI PAZARIN GALİBİ”

Süleyman Polat, “Sebze haline mallar gelmediği için ve bayramın etkisiyle fiyatlar almış başını gidiyor. Vatandaşlar almak için zorluk çekiyor. Şuan pazarda en yüksek fiyat olan üzüm yaprağı pazarın galibi. Vatandaş alamıyor. Diğer sebze ve meyve fiyatlarında da gözle görünür şekilde bir artış söz konusu bunu sizlerde gezdiğiniz zaman görebilirsiniz”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi