Tarım dertli!

Tarım Orkam-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nasır Demirkıran, koronavirüs salgınının tüm üretim alanları felç ederken bu süreç içerisinde gelecek olan tarımsal üretim krizine cevap olamayacağını dile getirdi. Demirkıran, "Hem üretim maliyetleri hem dışardan ürün getirilmesi süreci daha da karmaşık ve verimsiz bir noktaya getirdi. Koronavirüs ile birlikte kısmen ve çok az miktarda yapılan maddi ve sektörel desteklerden tarımsal üretim yapan çiftçiler faydalanmadı, bunun tam tersine sektörü daha da nefes almaz adımlar atıldı" diye konuştu.

Tarım dertli!

DEDAŞ SORUNLAR EKLİYOR

Döviz kurundaki yüksek dalgalanma ve diğer ekonomik gelişmelerle sektördeki girdilerin katlanmasına karşın çiftçilere desteklerde çok düşük, cüzi miktarlarda artışlar olduğu bilgisini paylaşan Demirkıran, yaşanan onca sorunun yanında Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) bu sorunlara sorunlar eklediğini kaydetti. DEDAŞ'ın uygulamalarının çiftçiyi mağdur ettiğine dikkati çeken Demirkıran, "Özelikle ama özelikle bölgede ısrarla yaptığı çiftçinin destek gelirlerine yasa dışı bir şekilde el koyma, ekim mevsimlerinde keyfi bir şekilde elektrikleri kesme bu ve buna benzer ilgili sorunlar çiftçiye aşırı maddi kayıp yaşatıyor.  Ziraat odaları ve çeşitli kurumlar da zaman zaman bu sıkıntı dile getirilmesine rağmen çözüm geliştirilmiyor" ifadelerini kullandı.

MİSYONLARININ FARKINDALAR

Çitçilerin misyonlarının farkında olduklarını üretimde oldukça ısrarcı olduğunu belirten Demirkıran, buna karşın çok büyük zorluklarla karşılaşmaya devam edildiğini kaydetti. Demirkıran, "Çiftçiler, salgına rağmen emeğe kutsal bir noktadan bakarak yine dünya ve bölgeyi doyurmak için tarlalarına gittiler. Bu sorumluk ile yine ürettiler ama bu ürünlerin pazar fiyatı nasıl olacak, bu aradaki fark önümüzdeki ve sonrasındaki yıllarda ne gösterecek, onu bilemeyiz. Ama şuan ki tarımsal politikalar ile önceki dönemlerdeki sonuçlar gösteriyor ki her geçen mevsimden sonra tarımsal üretimden bir yaprak daha düşüyor. Bütün bunlar hayvancılık sektörü içinde geçerli samanı ithal edip hayvanı da ithal ediyoruz. Yerel üretici hayvanını yine zararına ya da çok düşük bir kar ile satıyor" ifadelerinde bulundu.

GIDA KRİZİ UYARISI

Salgından kaynaklı gıda krizinin yaşanabileceği uyarısında bulunan Demirkıran, "Bizler bu krizi  'ne kadar toprağın varsa ek' demekle, yurt dışından ülkeye tarımsal ürün ve hayvan sokarak, iç piyasayı dışarının baskısı altına alarak veya girdiler yüzde 100 artmışken desteği genel de bine bir artırarak, yabancı tohum ektirerek vb. geleceği olmayan politikalarla aşmamız mümkün değil" sözleriyle uyarıda bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz