Görüş Bildir

Tezgâhlarda bahar lezzetleri bereketi yaşanıyor

Mardin’in Midyat ilçesinde tezgâhlarda yerini alan bahar mevsimi bitkilerinden lezzet deposu kenger, mantar ve yayla muzu bereketi yaşanıyor.

Tezgâhlarda bahar lezzetleri bereketi yaşanıyor

Bölgedeki kırsal kesimlerin dağ eteklerinde yetişen, bir kısmı da ekilerek yetişen bahar mevsimi bitkilerinden kenger (kereng), mantar (kümık)  ve yayla muzu (uçkun/ tırşok) tezgâhlardaki yerini aldı. Bu sene verimin yüksek olması nedeniyle çarşı-pazara çuval çuval kenger taşındı. Sahur ve iftar sofralarında kenger yemek isteyen vatandaşlar kengere yoğun ilgi gösteriyor.

Mardin’in Midyat ilçesinde de yoğun olarak yetişen bu bitkiler iftar ve sahur sofralarının da vazgeçilmez lezzetleri arasındaki yerini aldı. Halkın yoğun rağbet ettiği kengerin lezzeti kırmızı et ile yarışıyor. Özellikle yumurta ile kızartılarak yapılan kenger bir ay

Midyat’ın yoğun çarşı ve cadde üzerindeki bakkal ve manav dükkânlarının tezgâhlarını süsleyen kengere halkın yoğun rağbet ettiği gözlendi. Kengerin yanı sıra mantar ve yayla muzu da az miktarda tezgâhlarda alıcısını bekliyor.

Toprak üstünde kalan ve oldukça dikenli olan kısmını makas ile kesen satıcıların gün boyu kengerin temizliğini yaptıkları görüldü. Kengeri seven alıcılar ise kengeri lezzeti ve faydası nedeniyle aldıklarını ifade ettiler.

KENGER SATICISI

Kenger satıcısı Seyyid Yusuf Güleç, “Kenger çok lezzetli bir bitki dağlardan toplayıp getiriyoruz. Kilosu 10 TL’den satıyoruz. Şimdi temizliğini yapıyoruz, şimdi tam zamanıdır. Bu sene her yerde çok çıktı. Çok faydalı. Özellikle bağırsaklara çok iyi geliyor. Sağlıklı ve güzeldir.” dedi.

Alıcı Hacı Halil Acar, “Bu kengerlerimizi dağlardan getiriyoruz. Çok meşhurdurlar. Hastalıklara çok faydası var. Şeker ve tansiyona iyi geliyor. Mantarlarımız da çok güzel. Baharda yağmurdan sonra gidip topluyoruz. Ağaçların altından topluyoruz. Onlarında faydası çoktur. Ben 10 kilo kenger alacağım.” dedi.

Alıcılardan Ziver Erik ise, “Kenger alıyoruz. Kengerler güzeldir. Oruçluyuz şimdi de yerdik normalde. Ama iftarda yiyeceğiz inşallah. Faydası, vitamini çoktur. Yemek isteyenler için vücuda çok faydalıdır. ” diye konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi