Ticaret köprüsü kuruldu

Mardin İşadamları Derneği (MARİAD) yönetim kurulu ve üyeleri tarafından düzenlenen Fas ticaret gezisi amacına ulaştı. Gezi ile ilgili değerlendirmede bulunan MARİAD Başkanı M. Ali Babaoğlu, Fas’ın birçok alanda yatırıma açık, fırsatlar sunan ülke olduğunu belirtti.

Ticaret köprüsü kuruldu

Fas’ın ticaret ve tarım şehri olarak bilinen şehri olan Kazablanka şehrinde bulunan iş adamları ile çeşitli iş görüşmeleri yaptıklarını belirten MARİAD Başkanı Babaoğlu, ”Bu gezide şunu gördük; Fas’ta yapılacak çok iş var. Özellikle altyapı, üst yapı ve inşaat sektöründe yapılacak çok iş var. Globalleşen dünyamızda, dünya gittikçe küçülüyor ve adeta küçük bir köy haline geliyor. Herkes her yerde iş yapabiliyor ve iş kurabiliyor. Bundan dolayı Mardinli iş adamlarımızın da dünyaya açılması gerekiyor.” dedi.

Bu gezilerin, bu yönüyle iş adamlarına ufuk açıcı olduğunu ifade eden Babaoğlu, şöyle konuştu: ”Mardinli iş adamlarımızın daha çok yurt dışı gezilerine katılması lazım diye düşünüyorum. Dört gün süren Fas iş gezisine 9 iş adamı ve sanayici katıldı. Ziyaret sırasında ikili görüşmeler yapıldı. İş bağlantıları yapıldı. Mardin ticaret sektöründe Orta Doğu'ya açılan bir sınır kentidir. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekir.”

BÖLGE İLE FAS ARASINDA KÖPRÜ

Fas dönüşü ziyaret hakkında değerlendirme yapan Akdağlar Ltd. Şti. sahibi ve MARİAD Başkan Yardımcısı Süleyman Akdağ ise Türkiye'nin Orta Doğu pazarından daha fazla istifade etmesi gerektiğini söyledi. Akdağ, ”Türkiye-Fas ilişkileri son yıllarda daha da yakınlaştı. Bu iyi ilişkileri fırsata çevirmemiz gerekir. Mardin’den Fas’a, bir çok sektörde ihracat yapacak kapasite vardır.” diye ifade etti.

MARİAD Başkan Yardımcısı ve Mahmutoğlu İnşaat Ltd. Şti. sahibi Memduh Mahmutoğlu ise Fas’ın, önemli avantajlar taşıyan bir ülke olduğuna dikkat çekti. Mahmutoğlu, Mardin İşadamları Derneği olarak, düzenlenen Fas ticari heyeti gezisinin amacına ulaştığını belirtti.

TURİZM SEKTÖRÜNDE BÜYÜME

Şehrimar Şirketler Grubu Başkanı ve MARİAD Başkan Yardımcı Medeni Çelik ise Fas’ın genel yapısı ve turistik yapısı ile alakalı, bu ülkenin Arap ülkeleri kadar geri kalmadığını, fakat bir Avrupa ülkesi kadar da ileri olmadığını söyledi. Özellikle turizm konusunda Türkiye’nin Karadeniz bölgesi ile benzerliği bulunduğuna dikkat çeken Çelik, “Tarım alanları bakımından büyük arazilere sahip olan bir ülkedir. Fas, sanayisi olmadığından dolayı ticaret ve tarıma dayalı ekonomisi var. Sanayi alanında Fas ile önemli ticari köprüler kurulabilir. Bunu iyi değerlendirmek gerekir.” şeklinde konuştu.

Gezinin sonunda iş adamları, Fas' ta açılan Tanca Fatih Türk Okulu'nu ziyaret etti. Modern yapısıyla, kaliteli eğitimiyle herkesin takdirini kazanan okulda iş adamlarına geleneksel Fas ve Türk yemekleri ikram edildi.

Ayrıca, programın sonunda Fas iş adamları, Türk iş adamlarını ve yatırımcıları Fas’a davet ederek, Türkiye ile ticari köprüler kurmak istediklerini ifade ettiler.

Kaynak: Diyarbakır Söz