Görüş Bildir

Türkiye'nin işsizler ordusu 142 ülkeyi solladı

İş bulma umudunu kaybedip iş aramayı bırakan ancak çalışabilir olanlar dahil 7 milyona dayanan işsiz sayısı en kalabalık 103’üncü ülkenin nüfusuna ulaştı.

Türkiye'nin işsizler ordusu 142 ülkeyi solladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2019 itibarıyla resmi işsiz sayısının 4 milyon 668 bine çıktığını açıkladı. Ancak iş bulma umudunu yitirdiği için ya da başka nedenlerle iş aramayan, buna karşılık çalışmaya hazır halde bekleyen 2 milyon 311 bin işsiz de eklendiğinde Türkiye'deki işsizler ordusu 6 milyon 979 bine ulaştı.

İşsizler ordusu, bu devasa sayıyla dünyada 7 milyonun altında nüfusa sahip tam 142 ülkeyi sollayarak dünyadaki en kalabalık 103'üncü ülke oldu. Paraguay'ı bir alt basamağa düşüren işsizler ordusunun geride bıraktığı ülkeler arasında Norveç, İzlanda, Lübnan, Finlandiya, Kırgızistan, Türkmenistan, Singapur ve Kuveyt bulunuyor.

İSTİHDAM İNŞAATA KAYDI

İşsizliğin böylesine rekor düzeylere ulaşması, ülke kaynaklarının sanayi yerine ağırlıklı olarak geçici istihdam sağlayan inşaat yatırımlarına harcanmasına bağlanıyor. TÜİK, en son Ocak 2019 döneminde resmi işsiz sayısının 1 milyon 259 bin kişi birden artarak 4 milyon 668 bine, işsizlik oranının da 3.9 puan artışla yüzde 14.7'ye tırmandığını açıkladı. Ancak devasa rakamlara ulaşsa da 4.6 milyonluk işsiz sayısı gerçek işsizliği tam olarak yansıtmıyor.

TÜİK'in yaptığı çalışma, 4.6 milyon resmi işsizin dışında en az bu sayının yarısı kadar da resmi tanımın dışında bırakılan işsiz olduğunu ortaya koydu. TÜİK'e göre iş aramayıp çalışmaya hazır halde bekleyenlerin sayısı tam 2 milyon 311 bine ulaştı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre TÜİK, işsizlik tanımı gereği, iş aramadıkları için bu kişileri “işsiz” olarak görmüyor. Dolayısıyla resmi işsiz sayısına eklemiyor. Oysa bu kişiler iş aramadıklarını belirttikleri halde çalışmaya hazır olduklarını bildirmiş durumda.

618 BİN KİŞİNİN İŞ BULMA UMUDU YOK

İş aramayıp çalışmaya hazır olanların içinde en çarpıcı grubu ise “iş bulma umudu olmayanlar” oluşturuyor. 2.3 milyon kişilik gayri resmi işsizler ordusunun 618 bini umudunu kaybettiği için artık iş aramayanlardan oluşuyor.

Bu kişiler bir iş bulabilse hemen çalışacaklar ancak yine de resmi işsiz listesinde yer alamıyorlar. Bunun dışında mevsimlik çalışma, ev kadını olma, öğrencilik, irad sahibi olma, emeklilik ve çalışamaz halde olma gibi nedenlerle iş aramayan ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu belirten kişilerin sayısı ise 1 milyon 693 bine ulaştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi