Görüş Bildir

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Et ve Süt Kurumu piyasaya girmeli!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatlarının düşük olduğuna, bu durum devam ederse süt hayvanlarının kesimlerinin artacağını belirterek, ''Et ve Süt Kurumu, piyasaya girmezse ahırlarımızda hayvan kalmaz. Kıymayı 50 liraya bulamayız bu ülkede''dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Et ve Süt Kurumu piyasaya girmeli!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya'da Karatay Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıya Türkiye gelinde süt tüketimi kampanyası başlattıklarını hatırlatıp, bu kampanyaya destek için süt içti. Bayraktar herkesten bu kampanyaya destek vermesini istedi.
SÜT İLE İLGİLİ YAŞANAN SORUMLAR

Süt ile ilgili yaşanan sorunları öne çıkaran Bayraktar, kampanyanın çok önemli olduğunu söyledi. Süt fiyatlarında büyük düşüş olduğunu ve bazı bölgelerde 70 kuruşa kadar düştüğüne dikkat çeken Bayraktar, bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını vurguladı. Bayraktar, şöyle devam etti:
''Buna bu şekilde devam etmemiz mümkün değil. Çünkü hayvanlarımız önümüzdeki aydan itibaren doğum yapacak ve süt üretimi yüzde 20 daha artacak. Gerekli tedbirleri almadığımız taktirde süt fiyatları yakın bir gelecekte 50 kuruşa düşecektir. Bunun sonucunda bugün başlamış olan süt hayvan kesimleri daha da artacak ve ahırlarımızda hayvan kalmayacak. Bu et fiyatlarını da olumsuz etkileyecek. Kıymayı 50 liraya bulamaz hale geliriz. Onun için bu tedbirlerini almamız gerekiyor.''
"SÜT KAMPANYASI DESTEKLENMELİ"

Bayraktar, başlattıkları süt kampanyasının herkes tarafından desteklenmesini isteyip, halkı süt içmeye davet etti.
Bu kriz önlenmezse ve hayvanlar kesime giderse, halkın eti pahalı yiyeceğini ifade eden Bayraktar, ''Tüm tüketicileri etkileyecek bir durum. Süt hayvanlarımızı ahırlarda tutmamız lazım. Üretime devam etmemiz lazım. Bunun faturası ağır olacaktır'' diye konuştu.
Ziraat odaları olarak Süt Konseyi’nden çekildiklerini hatırlatan Bayraktar, ''Çünkü biz bu konseye paydaşlarla ve diğer temsilcilerle katıldık. Konseyin fonksiyonel olacağını düşünüyorduk. Süt sektörüyle alınacak kararları alırken tüm tarafların menfaatini gözeteceğini düşünüyorduk. Ama konseyin fonksiyonel olmadığını, üreticinin hak ve menfaatini korumadığını gördük.''dedi.
Bayraktar, konseyin belirlediği 1 lira 15 kuruşluk süt fiyatının arkasında da duramadığını ifade etti.
Bayraktar, ''Sayın tarım bakanı, yaptığı açıklamayla Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya müdahale edeceğini söyledi. Bu çok önemli. Bu kurum piyasaya girmeli. Piyasadan süt almalı ve süt tozuna çevirmeli, arz fazlasını muhakkak suretle piyasadan çekmeli. Bu olmadığı zaman, kampanyalarımız sonuç vermezse, Et ve Süt Kurumu piyasaya girmezse ahırlarımızda hayvan kalmaz. Kıymayı 50 liraya bulamayız bu ülkede''dedi.
Bayraktar , 2008 krizini yaşamak istemediklerini ve bu krizin ülkeye 4 milyar dolara mal olduğunu hatırlatan Bayraktar, ''Biz bu krizi aşamazsak, 4 milyar fatura ile karşı karşıya kalırız ve kendi ülkemizin çiftçisin verdiğimiz desteği yabancı ülkelerin çiftçisine veririz.’’ diye konuştu.
Et ve Süt Kurumunun 1-2 hafta içerisinde piyasaya müdahale etmesi gerektiğini belirten Bayraktar, ''Yoksa bir ay sonra üretim yüzde 20 civarında arttığı taktirde bu müdahalenin faydası olmaz. Et ve Süt Kurumu'nun piyasa girmesini bir an önce istiyoruz ve hükümetimizden talep ediyoruz" dedi.

DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi