Üreten olacağız!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "GAP bölgesinin suya kavuşmasıyla 3 dönem 3 mevsim ürün alma imkanıyla çiftçi zenginleşecek. Bu bölge bütün dünyaya gıda üreten ve ihraç eden merkez haline geliyor." dedi.

Üreten olacağız!

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere beraberinde DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Orman Genel Müdürü Bekir Karaca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, AK Parti Mardin milletvekilleri Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez Çankırı ile Mardin'e gelen Bakan Eroğlu, Valiliğe geçti.

Valilik bahçesinde fidan diken ve şeref defterini imzalayan Eroğlu, görüştüğü Vali Mustafa Yaman'dan kentte yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Eroğlu daha sonra Valilik Toplantı Salonu'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Mardin'e "dolu bir heybe" ile geldiklerini söyledi.

DSİ tarafından inşa edilecek Mardin Depolaması Cazibe Sulaması ile Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Ana Kanalı'nın maliyetinin 660 milyon lira olduğunu belirten Eroğlu, bu kapsamda yaklaşık 44 kilometrelik kanal inşa edileceğini ve 300 bin dekar alanın sulanabileceğini belirtti.

Suyu bulunmayan Mardin'e iki taraftan su getirdiklerine işaret eden Eroğlu, Mardin'in su problemini büyük ölçüde çözdüklerini, suluma için de bir nehir inşa ettiklerini aktardı.

Eroğlu, "GAP bölgesinin suya kavuşmasıyla 3 dönem 3 mevsim ürün alma imkanıyla çiftçi zenginleşecek. Bu bölge bütün dünyaya gıda üreten ve ihraç eden merkez haline geliyor." diye konuştu.

- "Bölgeye Halil İbrahim bereketi yağacak"

Mardin'inde yapılan yeşillendirme çalışmalarına da değinen Eroğlu, bu noktada görevlendirme yapılan Mardin Büyükşehir Belediyesinde Belediye Başkan Vekili olarak da görev yapan Vali Yaman'a teşekkür etti.

Eroğlu, bölgede sağlanan huzurla turizmin arttığına dikkati çekerek, bu doğrultuda özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Başbakan Binali Yıldırım'a teşekkür ettiğini belirtti.

Huzurun gelmesi için gereken her şeyin yapıldığını vurgulayan Eroğlu, kahraman güvenlik güçlerinin bölgede huzuru tesis ettiğini aktardı.

Eroğlu, "Dolayısıyla turist sayısı da artacak ve bereket yağacak. Bölgeye Halil İbrahim bereketi yağacak, buna yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

- "Su meselesi hallolacak"

Bakan Eroğlu, Mardin'e son 15 yılda 20 milyarlık yatırımın yapıldığını, en çok yatırımın da Orman ve Su İşleri Bakanlığınca gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bakanlık olarak ilde 9 milyar 500 milyon liralık yatırım yapıldığını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:

"5 yerleşim yerine içme suyu sağladık, 22 dereyi ıslah ettik, 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Mardin'de şehir ormanı kurduk. 14 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduk.  Havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk. Yıldırım tespit ve takip sistemi kurduk. Bunlar gerçekten çok önemi. İnşallah şu anda Dargeçit İçme Suyu İsale Hattı'nı yapıyoruz. Midyat İçme Suyu İsale Hattı'nı da yapacağız. Bunları da tamamladığımız zaman su melesi hallolacak."

Eroğlu, sulama projelerinin tamamlanması için de çalışmaların sürdüğünü belirtti.

"Sulama tesisleri yapılıyor. 5 göleti yapacağız. Burada sulanmayan toprak bırakmayacağız." diyen Eroğlu, ilde Orman ve Su İşleri Bakanlığının yanı sıra, sağlık, eğitim, konut ve ulaşım gibi birçok alanda muazzam çalışmaların yapıldığını bildirdi.

Mardin'e 28 müjde verdiğini, bunların 16'sının gerçekleştiğini, 6 projenin yapımının devam ettiğini anlatan Eroğlu, bu projelerin kente hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

- "Yağmurlama veya damlama borusunu çekmeyen vatandaşa su yok"

Bir gazetecinin, "Su ne zaman toprakla buluşacak?" sorusu üzerine Eroğlu, öncelikle bölgede sulama için bir kültür oluşturulması gerektiğini söyledi. Eroğlu, şunları kaydetti:

"Şanlıurfa Suruç'ta su verdik. Vatandaş vahşi sulama yaptı. Mezar kazıldığında nereyse 60 santimetreden su çıkmaya başladı. Bu çok tehlikeli. Çünkü her sulamada su tuzunu tarlaya bırakır. Vatandaşlarla toplantı yapacağız. Su verildiği zaman parsel başına kadar suyu getireceğiz. Orada su alma ağızlıkları bırakacağız. Vatandaş kendi tarlasına yağmurlama veya damlama borusunu çekecek. Yağmurlama, damlama borusunu çekmeyen vatandaşa su yok. Çünkü münbit toprakların gelecek nesillere tuzlanmış olarak bırakılmasına müsaade edemeyiz. Toprağı korumamız lazım. Bakanlıkça tarlaya çekilecek boru için yüzde 50 hibe verilecek. Dolayısıyla su verilecek ancak kesinlikle tarlasına kendi borusunu çekmeyen vatandaşa su yok."

Vali Yaman da daha yeşil, daha yaşanabilir bir kent için yapılan yatırımlardan dolayı Bakan Eroğlu'na teşekkür etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz