Yeni Asgari Ücret belli oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Sayın Başbakanımız da programda öngörülenin üzerinde bir artış konusunda görüşmemizde bize gerekli talimatları verdi. Yani 3 artı 3'e sadık kalmama konusunda hükümetin bir iradesi olduğunu söyleyebilirim'' dedi.

Yeni Asgari Ücret belli oldu

Bakan Çelik, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Komisyon üyelerine çalışmalarından dolayı teşekkür eden Çelik, belirlenen asgari ücretin çalışanlar ve işverenlere hayırlı olmasını diledi.
Çelik, bir gazetecinin asgari ücretin oy çokluğu ile alındığını hatırlatması üzerine, ''İşçi kesimi, daha yüksek talepte bulundu. Aslında işveren kesiminin de bu konuda farklı talepleri var ama gelebildiğimiz nokta oy çokluğu noktası'' dedi.
Çelik, ''Bu süreçte Başbakan ile görüşmeniz oldu mu?'' sorusunu yanıtlarken, Hükümet programında asgari ücret artışının 3 artı 3 olarak öngörüldüğünü hatırlattı. Çelik, ''Bu konularda gerek asgari ücret tespitinde, gerek çalışanlara bakışta Sayın Başbakanımızın olayları nasıl ele aldığını, az önce enflasyona karşı ezdirilmeyen ücretliler tablosunda gördüğünüz gibi, Sayın Başbakanımız da programda öngörülenin üzerinde bir artış konusunda görüşmemizde bize gerekli talimatları verdi. Yani 3 artı 3'e sadık kalmama konusunda hükümetin bir iradesi olduğunu söyleyebilirim'' diye konuştu.
-''Bu, bir asgari ücrettir, taban ücrettir''-
Dünyada ücretlerin dondurulduğu, piyasaların daraldığı ve binbir tür rekabet oyunlarının oynandığı bir süreç yaşandığını anlatan Çelik, ''Türkiye çok şükür bu coğrafyada her alanda olumlu adımlar atmaya devam ediyor'' dedi.
Geçen yıl asgari ücret belirlenirken de enflasyonun tartışma konusu olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
''Büyük ihtimalle geçen yılın nihai rakamının 6'nın üzerinde gerçekleştiğiydi. Ama geçen yıl, 12,37'lik bir asgari ücret gerçekleşmiş idi. Bu yıl da 5,2 düzeyinde bir enflasyon gerçekleşme oranı hedeflendi. Biz, 8,61 düzeyinde bir asgari ücret artışını şu anda gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Asgari ücret yeterli mi tartışmaları çok yapılıyor. Bu, bir asgari ücrettir, taban ücrettir. Bunun altında bir ücret işçiye teklif edilemez anlamını taşımaktadır. Bu yönüyle bir sosyal koruma aracı olarak bu oranın ve bu rakamın önemli olduğu inancı içindeyiz. Bunun üzerinde ücret olmaz anlamı taşımamaktadır. Bunu bir kere daha belirtmek istiyorum.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz