ZMO: Pamuğun kilo alım fiyatı 6 TL'den aşağı olmamalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, üreticinin zarar etmemesi için kilo alım fiyatı ve destek prim rakamı henüz devlet tarafından açıklanmayan pamuğun kilogram fiyatının 6 TL'den aşağı olmaması gerektiğini söyledi.

ZMO: Pamuğun kilo alım fiyatı 6 TL'den aşağı olmamalı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, bu sezon kilo alım fiyatı ve destek prim rakamı henüz açıklanmayan pamuk fiyatlarına dair yazılı bir açıklama yayımladı.

Türkiye’de bu yıl pamuğun ekim alanlarının geçen yıl yaşanan olumsuzlukların etkisiyle 350 bin hektara düştüğünü belirten Korkut, son 24 yılda ekim alanlarındaki en büyük daralmanın da Antalya’da yaşandığını ve bu süreçte ekim alanlarındaki toplam daralmanın yüzde 37 olduğu bilgilerini paylaştı.

TÜİK Dış Ticaret İstatistikleri göre, Türkiye’nin geçen yıl yüzde 13 artışla 1,5 milyar dolar değerinde 935 bin tonluk lif pamuk ithalatı yaptığına dikkat çeken Korkut, pamuk üretim alanlarının mutlaka arttırılması gerektiğini kaydetti.

'ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ'

Üreticinin pamuk üretimini arttırabilmesi için mutlaka desteklenmesi gerektiği vurgulayan Korkut, “Ülkemiz pamuk üretiminde yüksek girdi maliyeti, üreticinin rekabet gücünü olumsuz etkileyen temel faktörlerden biridir. Pamukta girdi/ürün fiyatı paritesi girdiler aleyhine artmasının yanı sıra sübvansiyonlu ithalatın da etkisi ile “ortalama iç piyasa fiyatı” maliyeti karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. 2020 yılında kütlü pamuk üretim maliyetinin 4,86 TL/Kg olacağı tahmin edilmektedir. Henüz fiyat ve destek açıklanmadı. Beklenti, çiftçinin eline geçecek paranın 6 TL/ Kg’dan aşağı olmaması gerekmektedir. Fiyatın düşük olması durumunda üretici, önceki yıllarda olduğu gibi pamuk üretiminden uzaklaşacaktır. Çiftçilere sağlanan ürün desteği son üç yıldır 80 kuruş / kg olarak devam etmektedir. Bu desteğin günün koşullarına göre belirlenerek en az 1,5 TL /Kg’a yükseltilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak; Türkiye tarım politikalarında güncellemeler yapmak ve üreticiyi desteklemek zorundadır” diye belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz